U dobrim (stabilnim i zdravim) vezama, partneri su u stanju da razgovaraju o stvarima kojima nisu zadovoljni, da se zajedno suoče sa problemima ne čekajući da se nakupe i da nezadovoljstvo kulminira. Oni to čine bez optuživanja i prebacivanja krivice, nastojeći da razumeju jedno drugo i da pronađu rešenje za svoje probleme. Zajedno. To zahteva otvorenost, ranjivost i spremnost za slušanje. A to nije lako. Jer, kada pokrenemo razgovor o neprijatnim temama, često se pretvori u svađu i optuživanje, a kada se to stalno događa, povlačimo se i prestajemo da komuniciramo, samo da se ne bismo svađali, jer nam iskustvo govori da teko nećemo rešiti probleme. Nedostatak efikasne komunikacije svakako vodi udaljavanju i raspadu veze, a ovo su principi koje treba sledite, ukoliko želite da poboljšate komunikaciju. 

Pre svega, potrebno je da znate da ste sa nekim sa kim možete razgovarati o problemima, ko je otvoren i saosećajan i spreman da se koriguje, da se potrudi. Jer, ako ste sa nekim kome nije stalo, koga ne zanima da radi na unapređenju odnosa i produbljivanju povezanosti, onda gubite vreme. 

Svakom razogovoru u kome pokrećete osetljivu temu, ili ono što vi doživljavate kao problem, pristupite u kontekstu brige o partneru i o vezi, o onome što imate zajedno. Tu svoju zabrinutost želite da podelite sa partnerom, da vidite šta on misli o tome, da porazgovarate o stvarima koje vas muče. Dakle, nastupate bez prozivanja, ali i sa namerom da problem ne ignorišete, već da ga prodiskutujete i razmotrite sa svih strana – zato što vam je dovoljno stalo do partnera i odnosa, pa ste spremni da se nosite sa neugodnim razgovorima i temama. 

Okruženje za ovakav razgovor mora biti neutralno i pružati privatnost, a razgovor se ne vodi pod nabojem, odnosno, o problemu razgovarate kada niko od vas nije ljut. Dakle, uverite se da ste sami, u okruženju koje vas ni na šta ne obavezuje (ne u roditeljskoj kući, gde se možda i nesvesno ponašate na određen način) i da ste oboje smireni i razumni – iz ljutnje može jedino da proistekne svađa i optuživanje, a to neće dati nikakve rezultate. 

Budite spremni da čujete da li ste i na koji način vi deo problema. Ne očekujte da će partner u potpunosti prihvatiti odgovornost za određeni problem i da vi u tome nemate nikakvu ulogu, čak i ako osećate da je baš tako. Ovo nije jednostavno, partner ne može jednostavno da se promeni da biste vi bili mirni i zadovoljni. Osim toga, koliko god da ste u pravu, sa vaše tačke gledišta, partnerova perspektiva može biti drugačija i može vas iznenaditi – prihvatite u startu da vas i u problemu ima dvoje, kao i u plesu (niste samo vi koreograf) i budite spremni da poradite na onome što je vaš deo. 

Ako imate uverenje da u dobroj vezi nema svađe, verovatno se mnogo trudite da se ne suprotstavljate i da nekako „peglate“ sve nesporazume, a to nije put ka izgradnji zdravog odnosa. Neizbežno je da se dvoje ljudi u ljubavnoj vezi ne slažu oko svega i nisu svesni svega što smeta partneru – svako se prilagođava donekle, a kompromis se postiže, to nije rešenje koje se spontano pojavi, bez ikakve potrebe da o njemu razgovarate. 

Ignorisanje problema neće učiniti da oni nestanu. Potisnuta osećanja, takođe, neće nestati – sve što se ne imenuje i ne iznese na otvoreno, ima tendenciju da raste i eskalira. Problemi koje ignorišete postaju sve veći (i teže podnošljivi), osećanja koja ne izražavate stvaraju naboj, zbog koga ćete pre ili kasnije „prsnuti“. 

Nije lako čuti kako je neko koga volite nezadovoljan vama i nemojte se iznenaditi kada partner zauzme odbrambeni stav, odnosno, aktivira nesvesni odbrambeni mehanizam. Uverite partnera da ga ne optužujete i da vam je stalo do njegove i zajedničke dobrobiti i da samo želite da iskreno istražite uzrok problema, da shvatite u čemu vi grešite i da to popravite. Potrebno je mnogo strpljenja, kontrole i dobronamernosti da bi vam uspelo, ali potrebno je i da se oboje potrudite. A ponekad je to i dovoljno – sama činjenica da vam je oboma stalo i da ste udruženi (a ne na suprotnim stranama) u rešavanju problema, mnogo olakšava pronalaženje tog rešenja i suštinski vas zbližava u uverenju da ste tim i da ste zajedno u tome. 

Naslovna fotografija: instagram.com/travelcouple.edition

Brankica Milošević 

Comments