Udaljenost – to je najčešći opis onoga što nije u redu u partnerskim odnosima i što izaziva sumnju i strah. Kad osećate da ste se udaljili, znači da niste dovoljno prisutni u vezi. Možda za to postoje razlozi, briga, preopterećenost poslovnim i drugim problemima, ali ne treba dozvoliti da udaljenost preovlađuje i daje ton vašim odnosima. Ovo su načini da povećate svoju prisutnost u partnerskom odnosu (i da ukažete partneru da i on treba da radi to isto).

Ponovite rečeno, da bi partner znao da slušate

Rasejano klimanje glavom, poneko “mhm” i “da, da”, “dobro” i “shvatam” ponekad su dovoljni, ali ponekad šalju poruku partneru da vas slušanje zamara, odnosno, da vas ne interesuje ono o čemu govori i da ste odsutni. Zato slušajte i ponavljajte ono najvažnije što je partner izgovorio – tako će biti siguran da čujete, pratite i shvatate ono što vam govori.

Smanjite upotrebu telefona

Naravno da je nemoguće da nikada ne koristite telefon i ne surfujete po internetu u prisustvu partnera, ali pokušajte da odredite neke trenutke u kojima vas niko i ništa neće uznemiravati. Ako ste seli da popijete kafu i opustite se, da pogledate film, da se mazite ili razgovarate, isključite ton – neka se zvono i notifikacije ne čuju i ne ometaju vas. Tako ćete moći potpuno da se usredsredite na partnera, a on će znati da vam je njegovo društvo prijatno i da vam je važnije da neke trenutke podelite sa njim, nego sa svojim Facebook prijateljima i pratiocima na Instagramu.

Comments