Hot topics

Brze ideje kako da unaprediš svoj zimski stajling

#beautyresolutions: ClearLift & NIR savršena Derma Viva kombinacija za najbolju godinu za tebe i tvoju kožu!

#beautyresolutions: Top 3 beauty proizvoda za blistavu kožu u prazničnoj sezoni – ali i nakon nje!

Savršena vina za savršen ulazak u 2020!

#beautygoals za 2020: Hidrirana i negovana koža i kako je najzad učiniti takvom

Poklon ispod jelke kom će se obradovati svaki pravi #fashionista

8 znakova da te tvoja maca voli + kako da joj uzvratiš

Biljana Tipsarević otkriva koje su boje ove jeseni

#HairHacks: Glam frizura (savršena za sezonu žurki!) za koju su ti potrebne samo dve stvari

#StylishThrowback: Trendovi iz ’90. koje treba da uvrstiš u svoj garderober ove zime

1/2

Kad započnete zajednički život, ili stupite u brak, pitanje novca odjednom postaje mnogo važnije, nego što ste mislili. Naročito ako imate različit odnos prema novcu – vi ste praktični i štedljivi, a vaš partner je navikao da novac troši na sebe i svoje (luksuzne) prohteve, ili ste vi ležerni i ne osećate se loše kad ostanete bez para (to je samo novac i doći će kad bude potreban), dok je on vrlo odgovoran, planira svaki trošak i ima ušteđevinu… Obično, sukobi nastaju ako je jedan od partnera štedljiv, a drugi baš i nije, ali nastaju i zbog različitih sistema vrednosti – ako nemate iste materijalne prohteve i ciljeve (vi smatrate da treba štedeti za putovanja, a ne za novi auto, on ne vidi zašto vam je potreban veći stan, ili zašto nešto neprestano mora da se ulaže u održavanje kuće…) biće teško pronaći zajednički jezik. A biće teško i da se svako od vas oseća udobno sa svojim stavovima i vrednosnim sistemima, kad zna da onaj drugi to uopšte ne odobrava. Svađe zbog novca su najčešći razlog razmirica parova i to ne samo kad ga nema dovoljno, nego i zbog prioriteta i načina trošenja. Predlažemo vam nekoliko strategija koje bi mogle da pomognu da se manje sukobljavate zbog novca.

Zajednički fond

Svako od vas dvoje privređuje i doprinosi i vaši prihodi treba da ostanu odvojeni i lični. Međutim, potrebno je da imate zajednički fond, kućni budžet u koji ćete oboje ulagati. To ne mora da bude bukvalno – mesto ili račun na koji ćete stavljati novac – već može da bude i podela budžetskih zaduženja. I naravno da treba uzeti u obzir koliko ko zarađuje (svako treba da doprinese prema svojim mogućnostima). Tako ćete podeliti ukupne račune za komunalije, održavanje automobila i gorivo, nabavku hrane i sredstava za higijenu, neophodne popravke i kupovinu novih stvari. To znači da vi nećete kupiti nove zavese zajedničkim novcem (samo zato što su predivne i na sniženju) i da će se partner konsultovati sa vama oko planiranja servisiranja automobila – moraćete da postavite zajedničke prioritete, a delovi za auto svakako imaju prednost u odnosu na zavese.

Novac koji svakome od vas ostane kada podelite sve troškove, možete trošiti kako želite – i najvažnije – niko nema prava da zamera onom drugom zbog tih troškova.

Editors choice