Važnost poverenja u svim vrstama odnosa ne može se dovoljno naglasiti, ali većina ljudi ima loše iskustvo sa ukazivanjem poverenja – bar jednom vas je izdao neko kome ste verovali. A sa takvim iskustvom saznajemo i kako je poverenje u vezi krhko i kako je teško upravljati odnosima, nakon što je jednom narušeno.

Poverenje u vezi se gradi, neguje i razvija – ono raste zajedno sa odnosom i predstavlja visok ulog, sa obe strane. Ali, ponekad smo uvereni da poverenje treba da dobijemo na poklon, a ne da ga zaslužimo i opravdamo, ili da to što smo sa nekim u vezi, automatski znači da poverenje postoji. Da bismo bili realni u proceni i ulaganju u odnos, potrebno je da svesno i pažljivo gradimo poverenje.

Kako da izgradite poverenje u vezi

Razgovarajte o poverenju

Ponekad osećamo da ne možemo verovati svojim partnerima, ali se ustežemo da to „iznesemo na sto“. Čekamo i posmatramo, razmatramo svoje sumnje zbog toga što kasno dolazi, provodi previše vremena na telefonu – preispitujemo se, možda preterujemo, možda loš osećaj dolazi iz straha. Pokušavamo da zanemarimo to što osećamo, ali potisnuto osećanje nastavlja da se razvija, i sve se više odvajate i distancirate od partnera. To podriva odnos i poverenje je već narušeno – umesto toga, poverenje u vezi zahteva da verujete u zajedničko rešavanje bilo kakvog problema ili sumnje i da otvoreno razgovarate sa svojim partnerom o onome što osećate – dajte mu mogućnost da objasni ponašanje koje vas zabrinjava i da shvati šta vas uznemirava.

Poverenje u vezi zahteva iskrenost

Razgovor sa partnerom mora biti iskren – ne vredi ako pokušavate da stvari predstavite u boljem svetlu, ili da umanjujete svoja osećanja. Možete reći „osećam se loše i možda umišljam, ali veoma me uznemirava to što primećujem da…“. Budite iskreni o tome kako se osećate i iznesite svoje razloge. Saslušajte partnera i budite spremni na njegovu iskrenost – ne želite da vas samo umiri i odagna vaše sumnje, želite da se efikasno nosite sa svojim nepoverenjem i shvatite u čemu je problem.

Ne osuđujte

Ako očekujete da partner bude iskren u razgovoru, potrebno je da stvorite okruženje u kome može biti iskren, bez osuđivanja. Otvorite svoj um i budite spremni da prihvatite ono što vam govori (a što vam se možda neće dopasti). Budite spremni da prihvatite istinu koja vam se ne sviđa.

Pročitajte i ovo: Da li je poverenje u ljubavi ipak najvažnije?

Poverenje u vezi zahteva jasne granice

Od najveće je važnosti da oboje imate jasne granice, da jedno drugo upoznate sa svojim granicama, i morate aktivno raditi na poštovanju tih granica. Ako vaš partner, na primer, ima potrebu da svake nedelje popodne bude slobodan i bavi se svojim stvarima, omogućite mu to i nemojte prekoračiti granicu. Granice vam omogućavaju da se oboje osećate prijatno u vezi, jer imate slobodu da budete ono što jeste. Prepoznavanje i poštovanje granica obezbeđuje poštovanje i poverenje u vezi.

Ispunjavajte obećanja

Ako se obećanja ne ispunjavaju, teško je izgraditi poverenje – ako stalno očekujete da partner promeni ponašanje koje je obećao da će promeniti, ili da vam ispuni zahtev koji je obećao da će ispuniti, a to se nikako ne dešava, postaćete ogorčeni i razočarani. Ne možete verovati nekome ko ne ispunjava obećanja, niti možete očekivati da neko vama veruje, ako ne radite ono što ste obećali da ćete činiti.

Preuzmite odgovornost

Kada je poverenje u vezi narušeno, onaj ko je prešao granice mora preuzeti odgovornost. Ako ste vi u nečemu pogrešili, morate biti u stanju da priznate svoju grešku, potrudite se da učinite sve što možete da sanirate posledice i morate tražiti oproštaj od partnera. Prihvatanje odgovornosti može biti teško, a mnogi su naučeni da nikada ne priznaju grešku i pokušavaju da ubede partnera da su krive okolnosti i da se stvari nisu odvijale tako nesrećno, oni se ne bi nedolično ponašali. Partneru koji izbegava odgovornost, može biti žao što je povredio onog drugog, ali da bi se poverenje ponovo uspostavilo, njegovo žaljenje mora biti iskreno, a to znači zasnovano na svesti da je napravio grešku i da je odgovoran za svoje ponašanje, u bilo kojim okolnostima. Umesto traženja opravdanja, insistiranja na svojoj „nevinosti“ i uveravanju partnera da ste slučajno pogrešili, dugoročno je mnogo bolje i zrelije prihvatiti odgovornost.

Šta kad imate problema sa poverenjem u vezi

U zavisnosti od toga kako smo odgajani, svi imamo različite stilove vezanosti koji utiču na našu sposobnost da ukažemo poverenje i gradimo stabilne odnose. Ne možemo promeniti prošlost, ali možemo promeniti budućnost, a prvi korak ka tome bio bi da razumete zašto imate problem sa poverenjem, a zatim da radite na tome da verujete sebi. To će vam olakšati da verujete drugima. Biti ranjiv, može biti zastrašujuće, ali je od suštinskog značaja za zdrave odnose i poverenje u vezi. Ponekad moramo da odbacimo svoje odbrambene mehanizme i suočimo se sa svojim strahovima i slabostima, kako bismo mogli da ih prevaziđemo i ostvarimo duboku povezanost sa drugim bićem.

Pročitajte i ovo: Zašto su srećniji oni koji lako poklanjaju poverenje

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments