Uradili ste manikir i prezadovoljni ste kako izgleda. Međutim, prošlo je tek nekoliko dana i vaš manikir je počeo da se ljušti iako ste bili ubeđeni da ste sve uradili kako treba. Ne postoji ništa toliko iritantno nego kad počne da se skida lak sa noktiju, naročito ako ste od onih koji istog trenutka žele da skinu ceo lak.

No, ipak postoje načini da vam manikir traje duže. Ako poslušate sve ove savete, manikir će vam trajati i do dve nedelje.

Koristite ulje za zanoktice

Ako ne koristite ulje za zanoktice, krajnje je vreme da sa tim počnete. Da bi vam manikir trajao što duže, potrebno je da ga mažete svakog dana. Kako će ovo ulje pomoći sa manikirom? Jednostavno, ono će hidrirati vaše nokte, jer se sa suvih noktiju ulje brže ljušti. Zato obavezno nanesite ulje nekoliko sati pre odlaska na manikir ili lakiranja noktiju. Takođe, ulje za zanoktice sadrži mnoštvo hranljivih materija koje će vaše nokte učiniti znatno zdravijim.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by by Dailynails31 (@nailsitt)

Nemojte nanositi previše slojeva

Jedna od osnovnih grešaka prilikom lakiranja noktiju jeste nanošenje više od 3 sloja. Znamo da želite da boja na vašim noktima dođe do izražaja i da nokti izgledaju savršeno, ali ako to uradite postići ćete samo da se boja pre oljušti sa nokatne ploče.

Pročitajte i ovo: Manikir u bojama kristala, dragog i poludragog kamenja

Dakle, kada lakirate nokte namažite maksimum tri sloja, a treći sloj neka bude zaštitni. Dva sloja laka su sasvim dovoljna da boja dođe do izražaja. A ako namažete samo jedan sloj, boja se neće dobro videti, a i brzo će se oljuštiti sa noktiju.

Stavljajte zaštitni sloj na svakih nekoliko dana

U prethodnim pasusima smo govorili da ne treba da nanosite previše slojeva, ali to se ne odnosi na zaštitni sloj. Zapravo, treba da mažete zaštitni, providni sloj na svaka dva, tri dana i tako ćete osigurati da vam lak za nokte traje duže. Uz ovaj trik možete produžiti trajanje manikira do nedelju dana, naročito ako gel lak radite kod kuće i imate UV lampu.

Nosite rukavice kad čistite

Jedna od najčešćih grešaka jeste što kada ribate i čistite – ne nosite gumene rukavice. Tad povećavate šansu da vam se lak oljušti svaki put u kontaktu sa vodom – zato ih zaštitite rukavicama kad god nije neophodno da vam ruke budu u vodi. Ne samo da voda šteti noktima, već i razne hemikalije koje koristite mogu oštetiti lak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Unique (@unique_naiil)

Razni proizvodi za čišćenje su toliko jaki da mogu izazvati reakcije i na koži, a ne samo uništiti manikir. Naročito ćete videti posledice u toku godina, jer žene koje ne nose rukavice imaju oštećeniju kožu i problema sa kožom na rukama.

Izbegavajte toplu vodu

Najbolji način da skinete lak koji ste greškom naneli preko kože pored nokta jeste da držite ruke u toploj vodi, ili posle tuširanja. Lak se mnogo brzo skida u kontaktu sa toplom vodom. I to ne važi samo za skidanje laka sa mesta gde ste pogrešili, nego i inače. To ćete primetiti prilikom pranja sudova, jer je gotovo nemoguće da ne oštetite lak u tom procesu, naročito ako nije u pitanju gel, već običan lak.

Pročitajte i ovo: Nokti u boji aure su najnoviji trend na TikToku

Jedini način da se to spreči jeste taj što ćete nositi zaštitne rukavice u toku pranja sudova.

Birajte kvalitetne lakove

Jeste da smo često mi odgovorni za to što se lak brzo skida, ali to nije uvek slučaj. Ponekad je i do samog kvaliteta laka za nokte. Može se desiti da ste ispoštovali sva pravila za održavanje, ali se i pored toga brzo skida. To je znak da treba da isprobate lak druge marke. Budite strpljivi dok ne pronađete baš tu marku koja će vam najviše odgovarati.

Naslovna fotografija: instagram.com/nailsitt

Jovana Petković

Comments