Glamurozni trend duhovnih kupki, viralan na TikToku, zapravo oživljava i popularizuje drevnu praksu telesnog i mentalnog opuštanja i relaksacije, temeljnog pročišćenja na energetskom nivou. Voda je namoćniji provodnik suptilnih energija, a kada napravite odgovarajuću atmosferu, dodate eterična ulja, kristale, boje, muziku – duhovna kupka vam zaista daje osećaj da ste preporođeni.

Ljudi su oduvek koristili vodu za obrede pročišćenja – uzmite za primer ritualna kupanja u Gangu, koje masovno praktikuju Indijci, ili izvorni obred krštenja, u kome se ulazi u reku (tekuću vodu), od čega je u savremenom obredu zadržano polivanje vodom po glavi. Moć pročišćenja je isceliteljska – duša se čisti i um bistri, a voda odnosi svu lošu energiju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Kleopatra se kupala u magarećem mleku, kraljice i velike dame uglavnom u ružinoj vodi, a vi se možete osećati kao kraljica u sopstvenom kupatilu, uz malo dekora i dodataka koji podstiču kontemplaciju, opuštanje i regeneraciju. Duhovna kupka je doživljaj, koji možete sebi prirediti na kraju naporne nedelje, ili u bilo kom trenutku kada osećate da vam je potrebno više od meditacije da biste umirili um i više od tuširanja, da biste se osećali čisto i osveženo.

Pročitajte i ovo: Evo kako da kod kuće kreirate tri različite opuštajuće detox kupke

Ideja duhovne kupke je da se opustite u kadi punoj tople vode i da meditirate na neku pozitivnu temu. Polazeći od toga, možete kreirati sopstvenu kupku, onako kako se vama najviše sviđa. Ako inače praktikujete određeni oblik meditacije, možete ga izvoditi u vodi, ili možete probati vođenu meditaciju, koja obično ide uz prijatnu i opuštajuću muziku. Ili možete slušati muziku koja je pravljena na određenoj frekvenciji – imate velki izbor isceljujućih umirujućih vibracija koje se slušaju dok spavate, ili se opuštate, ili želite da povećate koncentraciju.

Namera da se izvedete sopstveni ritual pročišćenja je ono sa čime treba da započne duhovna kupka – ostalo su samo ukrasni elementi. A tu raskoš je veoma lako i ugodno sebi prirediti – oribajte kadu, dobro je isperite i postavite scenu.

Dok se kada puni vodom, donesite sveće, mirišljave štapiće, ulja, kristale, pronađite odgovarajuću muziku. Rasporedite sveće i upalite ih – možete meditirati i dok gledate u plamen sveće kroz poluspuštene kapke, ako možete sveću da postavite tako da je vidite dok ležite opušteni u kadi. Možete upaliti tamjan, ako volite njegov miris – on ima svojstva koja su poznata u aromaterapiji, kao i u biljnoj medicini (antibakterijsko dejstvo, kao i povoljan uticaj na raspoloženje – umanjuje anksioznost, stres, glavobolju).

Za pravu duhovnu atmosferu potrebni su vam kristali, koji se takođe koriste u kristaloterapiji i pripisuju im se brojna isceljujuća svojstva. Postavite ih u blizini, ili oko kade, možete ih rasporediti u određenom obliku i formaciji koja vama nešto simbolizuje. Ako niste upoznati sa dejstvom kristala, nabavite jedan gorski kristal i jedan ametist, za početak, da biste balansirali čakre, osnažili imunitet, smanjili negativne energetske uticaje i povećali svoju senzitivnost i intuitivnost.

Pročitajte i ovo: Uradi sama: Umirujuća kupka od meda i kokosovog mleka

Duhovna kupka deluje umirujuće i opuštajuće već i samom postavkom „scenografije“ i činjenicom da ležite potopljeni u toploj vodi, ali za dodatne opuštajuće efekte (i za negu kože), ubacite so za kupanje, nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca, a možete ubaciti i ružine latice (da se osećate otmeno), mentu, lavandu, žalfiju – kao da se potapate u veliku šolju čaja za ublažvanje stresa, osvežavanje kože, opuštanje mišića i opšte blagostanje.

Idealno je primenjivati duhovnu kupku u večernjim satima, pred spavanje, a ako želite da budete korak ispred TikTokerki za koje duhovna kupka ne ide bez floridske vode, napravite mesečevu vodu. Sipajte vodu iz česme u staklenu bocu, koju ćete u noći punog meseca ostaviti da stoji izložena njegovom zračenju. Bocu treba da sklonite pre nego što izađe sunce, a mesečevu vodu možete sipati u malu bočicu sa prskalicom i koristiti je za osvežavanje prostora, ili kože. Možete napraviti bilo koju količinu mesečeve vode na ovaj način, ali za sopstvenu upotrebu (kupke i prskalice), do sledećeg punog meseca biće vam dovoljna jedna ili dve boce.

Kada je duhovna kupka spremna, opustite se i uživajte. Kad osetite da voda počinje da se hladi i da je vreme da završite kupanje, istuširajte se, vizualizujući i osećajući kako tekuća voda odnosi svu preostalu napetost i svu negativnost iz vas, ostavljajući vas pročišćene i preporođene.

Naslovna fotografija: instagram.com/atyourtaste

Brankica Milošević

Comments