Da li vam se događa da kad god operete svoj beli veš primetite da je sve tamniji i tamniji? To nije više ona čisto bela boja, a vremenom čak postaje i siva. Postoje načini kako da osigurate da vaša odeća ostane bela, da vrati onu belinu koju je imala kad ste je kupili. Takođe, uz ove savete ćete moći da skinete i fleke, što je od velike pomoći ako imate fobiju da jedete kad god nosite nešto belo.

Operite fleke pre pranja

Nemojte očekivati da će mašina skinuti sve fleke na vašoj odeći, a to se pogotovo odnosi na belu odeću. Pre pranja, sapun za fleke nanesite direktno na feku. Trljajte rukama, pa isperite. Pored sapuna, možete koristiti i sodu bikarbonu. Tek kada vidite da se fleka u potpunosti, ili barem delom skinula, onda stavite taj komad odeće u mašinu da se pere sa ostalim belim vešom.

Većina stvari koje imamo vremenom blede. Sva ta boja koja se ispira će se preneti na belu odeću, koliko god pokušavali da je zaštitite. Zato budite strpljivi i belo perite ili zasebno, ili ručno, jer tako se uklanja mogućnost da će se zaprljati.

Koristite alternative za izbeljivač

Izbeljivači mogu izazvati velike iritacije na koži, ili uništiti komad odeće. Naravno, ako imate pozitivnih iskustva sa izbeljivačem sasvim je u redu da i njega koristite.

Pročitajte i ovo: Da li ste znale da verovatno nosite pogrešnu veličinu brushaltera? Ne brinite, niste jedine

No, ovde hoćemo da pričamo o alternativama za izbeljivač. One će uraditi isti posao, ali bez ikakvih posledica, i sve to sa prirodnim sastojcima. Pored proizvoda koje možete naći u radnjama, preporučujemo da za izbeljivanje koristite limun. Sok od limuna prelijte preko fleke, ili natopite komad odeće sa njegovim sokom.

U veš-mašinu stavite alkoholno sirće, zajedno sa deterdžentom. Pored toga što će izbeliti odeću, ukloniće i sve neprijatne mirise. Nemojte brinuti, vaša odeća se neće osećati na sirće. Miris će ispariti u toku sušenja.

Koristite sodu-bikarbonu. Ona deluje na odeću slično kao prašak i vrlo često se koristi za izbeljivanje i čišćenje. Biće odlična ako želite da izbelite veš.

Pročitajte šta piše na etiketi

Znamo, ovo je početnički i očigledan savet, ali ga i pored toga mnogi ne poštuju. Ako vaša odeća ne ostaje bela, velika je mogućnost da je ne perete kako treba. Na etiketi imate sve informacije na kojoj temperaturi se vaša odeća pere, da li možete da je sušite u mašini, ili mora prirodno. Temperatura pranja ne zavisi samo od boje, već i od tkanine od koje je sačinjena. Tako da ne dolazi u obzir da beli vuneni džemper i bela pamučna haljina idu u istoj turi pranja.

Pročitajte i ovo: Uz ovo timeless odevne komade od prirodnih materijala uživaćete u prepoznatljivom stilu i komforu tokom celog leta

Perite na najvišoj mogućoj temperaturi

Dakle, ako na etiketi piše da treba da perete veš na 60 stepeni, nemojte staviti na 40. Uvek perite na maksimalnoj dozvoljenoj temperaturi. Viša temperatura će bolje oprati belu odeću, a ne postoji mogućnost od ispiranja boje. Osim toga, vaša odeća će biti i dezinfikovana.

Nemojte nikada prelaziti brojku na etiketi, jer će se onda komad odeće smanjiti.

Beli veš uvek perite zasebno

Svako od nas je barem jednom u veš-mašinu stavio beli veš zajedno sa šarenim. Nekad, prosto, nemate dovoljno bele odeće da biste napunili mašinu, a hoćete da nosite tu belu košulju što pre i onda načinite ovu grešku.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments