Često sam se pitala zašto mi u većoj meri opada kosa. Pripisivala sam tu pojavu tipu moje kose (tanka, lomljiva dlaka), koja je duga. Međutim, to je značilo da je zapravo koren moje kose poprilično slab. Tokom trajanja samoizolacije sam se posvetila nezi i ojačavanju korena, pa samim tim i kose. Zato je vrlo verovatno da ako i vama u većoj količini i često opada kosa – uzrok tome je slab koren. Posvetite se negovanju kose, ali savetujem i da probate sa ovim koracima, koji će sigurno dati rezultate! Jer, bez obzira na to što negujete kosu, bitno je raditi to na ispravan način za jači koren kose. Kosa će vam biti zdrava, sjajna, mekana -jednom rečju – savršena!

Možda niste verovale da zaista postoje načini da ojačate svoju kosu, tj. njen koren, ali potrebno je da budete strpljive. Otprilike ćete tek za 6 nedelja praktikovanja ovih saveta primetiti rezultate, i to je najbrži i najefektniji način da ojačate svoju kosu i time sprečite njeno dalje opadanje. Pođimo od bazičnih načina negovanja kose – pranje! Sigurno ste čule da postoje štetni sastojci i hemikalije u šamponu. To zaista utiče na stanje kose, jer ovakvi šamponi sadrže grube hemikalije koje isušuju kosu i narušavaju jačinu korena. Zato je prvi najbolji način da svoju kosu održite jakom – da izbegavate ovakve šampone! Trudite se da oni budu što jednostavnijeg sastava i ono najvažnije – bez sulfata i silikona! Oni su ti koji pomažu u opadanju kose i slabljenju njenog korena. Jasno vam je zašto se treba kloniti proizvoda koji sadrže ove sastojke. Budite obazrive – obratite pažnju na sastojke šampona ili nekog drugog proizvoda za kosu, pre nego što ga kupite. Savet je da koristite šampon koji je bogat keratinom. Tako ćete sprečiti opadanje kose, a i zaštititi njene krajeve od pucanja ili “rascvetavanja”. Za bolju nahranjenost, tokom pranja kose dobro utrljajte ovakav šampon na vlasište.

Potom, perite kosu toplom vodom. Ne treba da bude preterano topla ili vruća, jer ćete pranjem takvom vodom ukloniti prirodne hidratantne funkcije kose. Upravo to može rezultirati slabljenjem korena kose. Takođe, perite kosu samo jednom ili dvaput nedeljno. Znam da ne možete da zamislite da ne perete kosu svaki drugi ili treći dan, pogotovo ako vam se brzo masti, ali na ovaj način ćete sačuvati vašu kosu od isušivanja i sprečiti da ona bude ekstremno krhka i lomljiva (ovo je posebno važno za vas koje imate izuzetno tanku dlaku). Da biste uspele da se držite ovog koraka, pravite različite frizure: konjski rep, punđa, pletenice. Vaša kosa će i ovako biti sasvim lepa i reprezentativna! A vaša kosa i njen koren će biti jači, jer ste im pružile duže vreme za oporavak. Važna stvar – kada pravite frizuru, ne zatežite/stežite previše kosu, jer može da dovede do pucanja dlake na tom delu!

Comments