Vratite se osnovama 

Ako ne možete ništa drugo, osim da se vučete, ona se vucite. Puzite. I to je način da se krećete i funkcionišete. Ako ne možete ništa osim da dišete, onda samo dišite. Ako imate napad panike, pa ne možete ni da dišete, u redu je, popustiće, prodisaćete, nećete se ugušiti, vaš unutrašnji poriv za životom vam to neće dozvoliti. Osim toga, imate u sebi još snage, koja će se pojaviti kad rešite da se uspravite i zakoračite. U međuvremenu, ostanite u bazi i bavite se osnovnim stvarima. Vodite računa o zdravlju i ishrani. Kada ste u mentalnoj krizi, vašem telu je potrebno odgovarajuće gorivo, da bi odgovorilo na izazov – nemojte mu prepuniti rezervoare i terati ga da troši benzin, ako može da generiše energiju iz solarnih ćelija. 

Izrazite se kreativno 

Kada stvarate, dajete svoj doprinos Univerzumu, iako vas na stvaranje pokreću bolna osećanja, sputanost, beznađe. Pišite pesme, slikajte, uređujte baštu, napravite kolaž – radite bilo šta kreativno što vas opušta, ili čime se inače bavite. To će vas centrirati i u najtežim trenucima i pomoći vam da ostanete svesni sebe. 

Pozovite prijatelje 

Mreža podrške bliskih prijatelja uvek funkcioniše. Iako, na kraju krajeva, kroz teške situacije prolazite sami i niko ne može da ponese deo vašeg tereta, veoma je utešno saznanje da niste sami i da u svakom trenutku možete da se obratite nekome ko će vas slušati, saosećati sa vama, podsetiti vas koliko ste sposobni, vredni i snažni i reći vam da će sve biti u redu. Kad sve prođe i kad odahnete, shvatićete koliko vam je značio osećaj pripadnosti i oslonac koji su vam prijatelji nesebično pružali. 

Naslovna fotografija: instagram.com/loveradiationx

Brankica Milošević 

Comments