Kada dođu topli dani, sve vreme bismo provodili napolju. Međutim, kada su vrućine prevelike – sasvim je normalno da nas uhvati lenjost. Zato, nije ništa čudno kad nam je potrebna dodatna motivacija kako bismo na poslu odradili sve što je potrebno.

Ovo su pojedine metode koje vam mogu pomoći da pronađete volju za radom onda kada biste najradije leškarili na plaži.

 Celu nedelju pripremite unapred

Moguće je da već planirate unapred, pa vam je poznata važnost planiranja kako bi vaša motivacija ostala na istom nivou. Čak i da se ti planovi ne ispune, psihički ćete biti spremniji na obim posla koji vas očekuje. Znaćete kada treba koji deo posla da odradite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Taj plan ne mora imati veze samo sa vašim poslom, već i sa svim ostalim što je potrebno da se uradi – od kupovine, hobija, odlaska u bioskop. Dajte sebi dovoljno vremena za pauzu, nemojte natrpati više stvari nego što je fizički moguće da se uradi u toku jednog dana.

Ako do sada niste planirali, preporučujemo vam da prvih nedelju dana zapisujete u planer samo ono što ste uradili da biste stekli pravu sliku kako izleda vaš dan na papiru. Na osnovu toga počnite sa planiranjem unapred. Takvo planiranje će biti daleko realnije i postoji veća mogućnost da ćete čekirati sve zadatke, nego da stvorite sebi nerealan cilj sa previše zadataka. Uzmite u obzir da se leti često odradi manje posla – zbog godišnjih odmora i činjenice da je prirodno da u tom periodu imamo manju volju za radom – zato nemojte biti prestrogi prema sebi.

Postavite nove ciljeve

Veoma je dobra taktika da nove ciljeve postavljate sa svakom promenom godišnjeg doba. Zašto? Zato što se i vi menjate češće nego što mislite. Premalo je da se preispitate samo jednom godišnje. Svaki put kada postavljate nove ciljeve primetićete da je došlo do malih promena u onome što će vas motivisati.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

U prvom delu godine može da vam bude cilj da napredujete na poslu kako biste dobili povišicu, potom se možete fokusirati na fizičko i psihičko zdravlje, a onda možete pronaći novi kurs koji će biti u skladu sa vašim ciljevima. Naš fokus se stalno menja. Pronađite ono što vas sad motiviše i mislite da vam je trenutno prioritet u životu.

Pauze i planiranje slobodnog vremena

Spomenuli smo da je potrebno da u svom rasporedu napravite i vreme kada ćete pauzirati. Zamislite to ovako, kod treninga je pauza veoma važna, jer tada mišići rastu. Kada date sebi vremena da se odmorite, onda ćete biti spremni za sledeće izazove. U ovom periodu dajte sebi više vremena za odmor, organizujte put na more, na planinu, posećujte bazene – radite sve što ne možete u ostatku godine.

Napomenuli smo da je planiranje važno, a naročito kada planirate slobodno vreme. Bilo da planirate posle posla da se vidite sa prijateljima, odgledate seriju, idete na predstavu, trening – sve su to stvari koje vas čine srećnim. I veoma je važno da posvetite vreme takvim stvarima, jer ćete bez toga doživeti burnout nevezano za godišnje doba.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments