Pogledajte kako ljudi hodaju – kako drže ramena i leđa, da li su im glave podignute ili spuštene, da li deluju mlitavo i bezvoljno, ili ukočeno, da li se nespretno “bacakaju” dok se kreću, ili hodaju gipko i poletno kao da skakuću, ili jurišaju, kao da su pošli u bitku, ili klize elegantno, bez ikakvog napora, izgledajući skladno i upečatljivo? Najređe ćete videti one koji se kreću kao brod na pučini, među gomilom sveta koji hoda povijeno, krivi se, klati rukama, gazi ukrivo, gega se, ili bezvoljno vuče.

Naravno da želite da imate veličanstveno držanje, kao kraljica i da svet gledate sa visine – a to nema nikakve veze sa vašom visinom. Možete biti niži od svih oko sebe, a ipak imati kraljevsko držanje i ostavljati utisak kao da ste najviši u prostoriji. Takođe nema veze ni sa vašim gabaritima i oblinama – možete biti mršavi i koščati, ili obli i debeljuškasti, a izgledati jednako graciozno i upečatljivo.

Osim što ne izgleda lepo i elegantno, loše držanje se veoma negativno odražava na zdravstveno stanje. Mnogo sedenja za radnim stolom, krivljenja kičme u neudobnim stolicama i radnim položajima, uzima danak posle nekog vremena i ramena se koče, bole vas leđa, boli vrat, a zbog tog pritiska se javlja hronični umor i glavobolja – loše držanje prilikom sedenja vas sprečava da pravilno dišete i ograničava dotok kiseonika u vaš organizam i mozak.

Kako da popravite svoje držanje i da naučite da zauzmete taj kraljevski stav?

Proučite svoj stojeći stav

Osmotrite svoje držanje u ogledalu. Postavite ogledalo tako da možete lepo da se vidite i obratite pažnju na to da li su vam ramena pogrbljena i kako vam stoje ruke – ako su položene pored tela opušteno, sa dlanovima ka butinama, držanje vam je verovatno prirodno i možda su potrebne samo manje korekcije. Ali ako dlanovi teže da se okrenu unazad, verovatno negde “kočite” svoj stav i skloni ste da se povijate. Sada pokušajte da podesite svoje držanje po ugledu na foto modele. Ispravite leđa, uvucite stomak i isturite grudi – ovaj položaj će vam automatski zabaciti ramena unazad i izgledaćete sebi suviše izloženo, ali tako se vežba samopouzdanje. Vratite se u svoj uobičajeni položaj, pa se opet ispravite, isprsite i uvucite stomak – primetićete razliku. A sada obratite pažnju na razliku u osećaju – kad se držite kao i obično, delujete “splasnuto” i “uvenulo”, a kad se se ispravite, živahno. Popravite sebi raspoloženje i podignite nivo energije popravljanjem svog držanja. Kada delujete energično i stabilno, tako ćete se i osećati.

Comments