Kada vas anksioznost zgrabi za stomak i uvrne vam mozak, pokušavate da pojednostavite svoj život – zapravo, neminovno ga morate pojednostaviti, jer možete da radite samo ono što je nužno i apsolutno važno, dok gomila drugih, manje bitnih stvari, otpada sa liste. U tom smislu, možete biti zahvalni svojoj anksioznosti i shvatiti je kao učitelja koji vas uči prioritetima. 

Slično kao kod depresije, postoje dve vrste anksioznosti – situaciona i hronična. To je stav hemije mozga – možete znati da je realno sve u redu i vaš život se može odvijati u granicama organizovane normale, a ipak iz glave ne možete izbaciti zebnju i teskobu. Na svesnom nivou nemate razloga za uzbunu, ali nešto u vama očekuje da se desi neka katastrofa i proizvodi hemiju borbene gotovosti. To je hronična anksioznost.


Situaciona je kada ste uznemireni jer su okolnosti realno uznemirujuće i zabrinjavajuće. Živite u neizvesnosti, nemate kontrolu, pod stresom ste i vaša strahovanja i frustracije su sasvim na mestu. Ali, situaciona anksioznost može postati hronična, jer će se hemija mozga prilagoditi tom „režimu rada“ i razviti bojazan, koja će ostati i kad se okolnosti promene.

Spoljašnje okolnosti se mogu popraviti i promeniti, a vaš um može nastaviti putem anksioznosti i da bisteu svom umu situaciju povezali sa hemijom mozga, potrebna vam je strategija koja pomaže integrisanju stanja i osećanja. 

Meditirajte. Umirivanje uma je drevna i moćna tehnika samoisceljenja, koja dovodi do dubokog opuštanja i oslobađanja od stresa. Uz pomoć meditacije, iskusićete osećaj mira kojim možete da upravljate – sami praktikujete meditaciju, opuštate se i uvodite se u povišeno stanje svesti, kao i opušteno telesno stanje. Širite svoju perspektivu iznutra, centrirate se i upravljate svoju pažnju na ono što sami odaberete. Jednostavna činjenica da to možete, da je to vaša lična moć i sposobnost – da primenite tehniku, opustite se i umirite svoje telo i koristite svoj um kao sredstvo i alat za postizanje smirenosti i osećanja stabilnosti, prijatnosti i bezbednosti – ima isceljujuće dejstvo. 

Comments