Praktikovanje telesne pozitivnosti, nije ništa drugo do razvijanje prihvatanja i ljubavi prema svom telu – ono vas već godinama služi i verno vam je, šta god mu vi činili, mislili i govorili o njemu, pa, pre svega, zaslužuje malo vaše zahvalnosti. Uz tu zahvalnost (jedna od disciplina telesne pozitivnosti) služiće vas dobro, još godinama. Dakle, potrebno je da manje razmišljate o tome kako da korigujete svoje telo, kako da ga utegnete, smanjite mu obim, vizuelno predstavite užim i gracioznijim nego što jeste – uopšte treba da smanjite intervencije (i razmišljanje o intervencijama), a da povećate prihvatanje svog tela. Ne mora da vam se sviđa kako izgledate, ali ako volite svoje telo, zaista ćete izgledati bolje i dopadljivije – pa ćete se i sebi više sviđati. Evo nekih strategija za razvijanje telesne pozitivnosti.

Upoznajte svoje telo

To zvuči blesavo – čitavog života ste u njemu, valjda ste ga upoznali do sada. Ali, da li ste? Da li ste svesni toga kako se krećete, kakvi su vam gestovi, kako izgledate i kakvom energijom zračite kad stojite, sedite, trčite, kad ste potpuno opušteni ili vrlo napeti, kad radite nešto u čemu uživate i kad se bavite nečim napornim i dosadnim? Da, sve što osećate, o čemu razmišljate i sve što radite, odražava se na vaše telo, na vaš stav, opuštenost i napetost, a toga treba da budete svesni. Vežbanje joge je odličan način da uspostavite blizak i dubok kontakt sa svojim telom, jer u vežbama opuštanja dobijate instrukcije da usmerite svoju svest na disanje, na otkucaje srca, na osluškivanje unutrašnjih procesa i vizualizaciju rada svojih organa. To je zaista novo iskustvo – pomislite samo, vaše srce, vaš mozak, jetra, bubrezi (koji su integralni deo vašeg tela, a o kojima obično uopšte ne razmišljate) neprekidno, bez odmora i pauze rade svakog dana vašeg života! Nije li to zadivljujuće! Vaši organi zaslužuju vašu pažnju, zahvalnost i poštovanje. A to je nešto što možete iskusiti i naučiti, vežbajući jogu.

Pružite telesnu potvrdu drugima

Uputite komplimente koje volite sami da primate – ne morate ih izreći naglas, ali posmatrajte ljude oko sebe i u svakome pronađite nešto lepo. To je vežba iz pozitivnosti, da se ne fokusirate na nedostatke i negativnost, nego na vrednosti i pozitivnost. Osećaćete se dobro od toga i privući ćete tu vrstu pozitivne telesne energije – počećete i sami da primate komplimente, bićete svesni da se drugima dopadate i da vas ne posmatraju kritički, nego sa odobravanjem.

Comments