Pretpostavljamo da ne moramo da vam naglašavamo kolika je važnost četkica, beauty blendera, uvijača trepavica i ostale opreme za šminku. Ipak, ono što ne može dovoljno da se naglasi jeste koliko je bitno da svi ovi proizvodi budu čisti kada dotaknu vaše lice. Loše oprane, ili neoprane četkice su jedan od najčešćih uzroka stvaranja bubuljica, kao i ozbiljnijih infekcija.

Zato pružamo detaljno objašnjenje kako da očistite svu opremu za šminkanje, jer je veoma važno da operete četkice i sve što ste koristili odmah nakon nanošenja šminke, kako bi vas oprema dočekala čista. Znamo da je ovo najdosadniji deo šminkanja, ali mora da postane deo vaše makeup rutine, vaša koža će vam na tome biti zahvalna.

Kako pravilno prati četkice?

Properite četkice sa mlakom vodom. Budite pažljivi prilikom pranja četkica i budite sigurni da ste oprali samo vrh četkice. Voda nikada ne sme da dotakne mesto gde se sreću drška četkice i dlačice, jer ćete na taj način oslabiti lepak i učiniti da se dlačice počnu da opadaju sa četkice.

Sledeći korak jeste da u šaku istisnete malu količinu tečnog sapuna i onda počnite da trljate dlačice četkice sapunom. Neće biti potreban prejak stisak, jer će se četkica i sa blagim pokretima brzo očistiti, a i treba da pazite na to da ne oštetite četkicu, kako se dlačice ne bi raštrkale.

Isperite sa vodom kako biste isprali sapunicu i pogledajte da li je četkica sasvim čista. Ukoliko vidite delove koji nisu dobro oprani, ponovite postupak sa sapunom. Ocedite višak vode iz četkice, tako što ćete je blago pritisnuti, a odna višak vode sakupite sa salvetom ili ubrusom. Ostavite četkice da se suše na nekom pamučnom materijalu.

Pranje sunđera za šminkanje

U teoriji je veoma lako očistiti sunđer kojim ste izblendali, puder, bronzer, hajlajter, korektor… ali samo u teoriji. Verovatno ćete pomisliti da je dovoljno samo staviti sunđer ispod vode i trljati tečnim sapunom pa ponovo isprati. Ali, onda ćete i dalje videti fleke od šmike na sunđeru.

Trik je da pre pranja sunđer prvo potpite u činiju sa toplom vodom, pa onda stavite sapun. Ostavite sunđer da odstoji u posudi par minuta, pa i duže, kako biste dali vremena sapunu da razbije prljavštinu. Ukoliko ste zabrinuti da zbog bakterija i imate osetljivo lice, preporučujemo vam da u posudu stavite proključalu vodu i držite sunđer u njoj dok se voda malo ne ohladi.

Nakon toga trljajte sunđer rukama i dodajte još sapuna na mestima koja se nisu očistila. Ponavljati sve dok sunđer ne bude sasvim čist.

Ukoliko vam ni ova metoda ne pomaže, onda sunđer za šminkanje stavite u veš mašinu. Preporučujemo da ga zbog zaštite stavite u torbicu u kojoj perete brushaltere i čarape. Najbolje je da mašina bude prazna i nemojte dodavati prašak ili omekšivač. Na ovaj način vaš sunđer će sigurno biti savršeno čist.

Nemojte zaboraviti ostatak opreme

Kao što perete četkice i sunđer za šminkanje, morate prati sve što dolazi u dodir sa vašom kožom, a tu spada i uvijač za trepavice, češalj za obrve. Sve se pere tako što se jednostavno natopi vodom, nasapunja, trlja i ispere. Ostavite sve preko noći na pamučnoj krpi kako bi se osušilo na vazduhu, nemojte nikako vrćati u kutije ili fijoke dok nije sasvim suvo.

Naslovna fotografija: instagram.com/bruhes_for_us

Jovana Petković

Comments