Tuga je prirodan odgovor na gubitak i ne možete je potisnuti, a da sebi ne naškodite. Prolaženje kroz proces tugovanja je najbolje što možete da uradite za sebe, a praktikovanje mentalne, emocionalne i fizičke brige o sebi za to vreme, pomoći će vam da prebolite gubitak.

Da biste zaokružili proces, treba da prođete kroz pet faza tugovanja – neverica (ovo se ne dešava meni), ljutnja (zašto, ko je kriv), cenkanje (ako ovo prestane, ja ću zauzvarat…), depresija (previše sam tužna da bilo šta uradim), prihvatanje (prihvatam ono što se dogodilo) i ne možete ih ubrzati. Treba vam onoliko vremena koliko vam treba, da biste preboleli gubitak. Ipak, živimo u užurbanom vremenu, u kulturi koja traži momentalna rešenja i sve želi da ubrza – tuga umanjuje vašu produktivnost, oduzima vam vreme i predstavlja prepreku. Osim što to nije istina – to je samo uvrnuti, korumpirani stav potrošačkog načina života. Tuga je stanje koje pokreće snažna osećanja i zato budite dobri prema sebi i krećite se kroz svoju tugu obzirno i strpljivo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tara Milk Tea (@taramilktea)

Evo kako da brinete o sebi dok tugujete i pokušavate da prebolite gubitak

Prihvatite svoje emocije

Osećanja dolaze i prolaze, ona neželjena i teška, jednako kao i ona radosna i prijatna, sviđalo se to vama ili ne. Sve što treba da uradite, jeste da ih pustite da prolaze, kao oblaci na nebu. Možete iskusiti sve vrste osećanja dok tugujete i to je normalno. Možete kanalisati svoja osećanja tako što ćete o njima pisati, voditi dnevnik, razgoravati sa prijateljem ili terapeutom, pridružiti se grupi za podršku, čitajte, praktikujte svesnost, slušajte podkastove, kako biste se povezali sa drugima i znali da niste sami u onome što proživljavate.

Pročitajte i ovo: Kad tuga postane deo vas

Da lakše prebolite gubitak treba vam struktura

To znači da svakog dana ustajete u isto vreme, tuširate se i oblačite, čak i ako ne izlazite iz kuće. Mali, redovni obroci, čak i ako niste gladni. Izlazak na vazduh, u šetnju, iako vam se nikuda ne ide. Pravljenje liste zadataka i aktivnosti (čak i kućnih) koje možete da obavite. Struktura podrazumeva i redovno spavanje, koje dominira na svim listama i u svim preporukama brige o sebi i osmišljavanja disciplinovanog rasporeda. Pazite, redovno spavanje znači dovoljno sna, a ne bežanje u san!

Pomozite sebi da prebolite gubitak izražavanjem tuge

Izrazite svoja osećanja, ponašajte se u skladu sa tim kako se osećate, ne vodeći računa o tome šta će drugi da misle i kako će da vas doživljavaju. Ne treba vam ničije odobrenje za tugovanje, ne morate nikome objašnjavati razlog i ne morate razmišljati o tome da li je vaša tuga legitimna, zato što ima i većih i gorih gubitaka od vašeg. Vaša osećanja su istinita i zahtevaju da budu poštovana, a to znači, prihvaćena i izražena. Možete ih izraziti na mnogo kreativnih načina, a svakako je preporučljivo da što više plačete – suze su isceljujuće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tara Milk Tea (@taramilktea)

Pročitajte i ovo: Prihvatite tugu – ona je najiskreniji odraz vaše sposobnosti da volite

Pronađite podršku, tražite pomoć

Mnogi su bili u istoj situaciji u kojoj ste vi sada i oni vam mogu pomoći da bolje razumete sebe i da lakše prođete kroz proces tugovanja. Pojedini od vaših prijatelja, članova porodice – sigurno neko od njih zna kako se osećate. Terapija je odlično rešenje, kao i grupa za podršku. Ako niste skloni da tražite pomoć i osećate da treba da se zavučete u pećinu i sami ližete svoje rane, ovo je prilika da promenite to uverenje i da pokažete brigu o sebi na konkretan način, traženjem pomoći. Iznenadićete se koliko će ljudi želeti da podeli sa vama svoja iskustva, da vas sasluša i pruži vam razumevanje i podršku.

Neko prolazi brže kroz proces tugovanja, nekome treba više vremena. Znaćete da ste spremni da ponovo uložite energiju u nešto novo, kada osetite mir prihvatanja. Tada ćete biti spremni za radost. U međuvremenu, budite dobri prema sebi.

Naslovna fotografija: instagram.com/taramilktea

Brankica Milošević

Comments