Muškarci često imaju taj izbegavajući stil vezanosti, koji unosi zabunu i nesklad u odnose i koji treba da razumete, da vaš emotivni život ne bi postao nalik na zavisnost od heroina. Sa njim ste na vrhu sveta, a bez njega ste jadni. Odnosno, veći deo vremena ste jadni, jer će vam se On davati na kašičicu, u neujednačenim i neizvesnim dozama. Baš kao heroin. 

Razmotrite teoriju vezanosti – ljudi fomiraju svoje stilove vezanosti u detinjstvu. Kako se roditelji ponašaju prema nama, utiče na način na koji doživljavamo sebe, ljubav, sukobe, seks i partnerstvo, tokom čitavog života. Tri glavna stila vezanosti su siguran, izbegavajući i nesiguran. 

Ako je vaš stil vezanosti nesiguran, kao magnet će vas privlačiti muškarci sa izbegavajućim stilom vezanosti. Stalno će vam se ponavljati scenario u kome vi više volite i trudite se da doprete do nekog ko vam je emotivno nedostupan, ko ne reaguje ili nedovoljno reaguje i za koga nikada niste sigurni da ste ga osvojili. Stvari će biti napete, a vi ćete tu napetost doživljavati kao ljubav. Razmotrite svoj stil vezanosti i sagledajte ga u odnosu na izbegavajući stil vezanosti muškaraca koji vas privlače, a ovo su znaci da je baš taj stil, izbegavajući, njihov obrazac vezanosti. 

Šalju mešovite signale 

Sa nekim ko ima izbegavajući stil vezanosti, nikada niste sigurni šta oseća prema vama. Možete se celog dana dopisivati, a zatim vam se nedelju dana neće javiti. Može izgledati kao da mu jako nedostajete, ali kada ste zajedno, deluje distancirano i povučeno. Ako stvari izgledaju ozbiljno među vama, uplašiće se i stalno će igrati tu igru pojavljivanja i povlačenja. 

Imaju problema u komuniciranju emocija 

Sigurni ste da on oseća nešto, jer vi to snažno osećate i detektujete. Ali kada pokušate da to imenujete, prozovete, da ga naterate da razgovara o tome šta oseća, nećete uspeti. Skrenuće temu, ili će vas „napasti“ tako da se osećate uvrnuto – kako vi možete da tvrdite da je on uplašen ili oseća krivicu ili stid, vi ste to umislili u svojoj glavi i namećete mu nešto što nije istina. Prosto ne možete razgovarati ozbiljno o svom odnosu, o bolnim i problematičnim emocijama, jer osoba koja ima izbegavajući stil vezanosti ne želi da se otvori i da spusti gard. Ona diže svoje zidove i utvrđuje ih, a vi imate još jači poriv da ih napadate i rušite, zbog čega se ta osoba oseća ugroženo i brani se – ćutanjem i distancom. Zatvoren krug. 

Mnogo priča o bivšoj 

Osoba koja izbegava, ima ideju o ljubavi bez emocionalne bliskosti. Zbog toga bi mogla da priča o svom bivšem partneru, držeći se samo pozitivnih delova veza, dok ne počnete da osećate kako niste dovoljno dobri. Padaće vam na pamet da on taj odnos nije ni završio sam sa sobom, ali on ga, u stvari, nije ni započeo. Bilo bi zanimljivo da čujete šta ta bivša ljubav ima da kaže o njemu i njihovom odnosu. 

Comments