Koliko puta vam se desilo da sedite kod kuće, ne znate šta da radite i zatim jednostavno posegnete za hranom? Prejedanje iz dosade je veoma česta pojava kod većine ljudi danas, a razlozi za ovu pojavu mogu biti različiti. Kada smo pod stresom ili anksiozni, hrana nam može poslužiti kao uteha i omogućiti oslobađanje dopamina koji nas stimuliše. Isto tako, kada nam je dosadno i želimo nekako da ispunimo vreme, najlakši izbor je – ponovo hrana. Ako ste u prošlosti koristili hranu kao mehanizam za savladavanje ovih situacija, onda je vašem organizmu postalo prirodno da za njom posegne čim se suoči sa dosadom ili stresom. Pitanje je, kako da prestanemo da jedemo iz dosade?

Spoznajte svoje okidače

Biti svestan svog ponašanja je ključno, zato dobro preispitajte svaki trenutak u kom posežete za hranom, a znate da niste gladni. Svakog puta kada se nađete u ovoj situaciji zapitajte se šta vas je navelo da tako reagujete? Kako se osećate? Da li postoji nešto od čega bežite uživajući u hrani? Ne treba sebe da posmatrate na loš način i mislite kako vi ne zaslužujete da jedete, već isključivo da dobro osmotrite situaciju i shvatite koji su to okidači zbog kojih uvek tako reagujete.

Kreirajte ako/tada plan

Kada prepoznate okidače koji dovode do ovog ponašanja, vreme je za reakciju. Ukoliko uvek nakon što odgledate vesti imate snažan poriv da jedete, kako biste zaboravili na bombardovanje informacijama koje je tome prethodilo, napravite plan šta ćete raditi u toj situaciji. Umesto otvaranja frižidera možete se odlučiti za kratku šetnju, meditaciju ili pisanje dnevnika kako biste se oslobodili nepijatnih osećanja uzrokovanih ovom situacijom. Uspostavljanjem ovog plana lakše ćete kontrolisati situacije koje su okidač za nezdrave odluke, a i oslobodićete se tereta koji nesvesno nosite.

Comments