Strah da nikada nećemo biti dovoljno dobri je usko povezan sa perfekcionizmom. I to je strah koji uglavnom potiče još od detinjstva, jer su još od malih nogu pred nas postavljani previsoki zahtevi. Roditelji perfekcionista su neretko strogi, nauče nas da verujemo da vredimo samo ako dajemo najbolje rezultate – što polako razvija perfekcionističke tendencije.

Kada težimo nečemu savršenom, nikada nećemo biti dovoljno dobri. Ideali nikad ne mogu preći u realnost, a tome težimo, naravno, to ne postižemo i počinjemo da se osećamo loše u sopstvenoj koži. Taj osećaj da niste dovoljno dobri će vas pratiti ne samo u školi i svim aktivnostima koje ste obavljali u toku detinjstva, već i u odraslom dobu. Na svom poslu ćete misliti da niste dovoljno dobri, mislićete da niste dovoljno dobar partner i da osoba sa kojom ste zaslužuje nekog boljeg.

Perfekcionizam će početi da se preliva na sve sfere vašeg života. Uverenje da nismo dovoljno dobri je uverenje koje je u samoj srži bića i potrebno je mnogo rada na sebi i osvešćivanja da biste ga promenili. Ovo su pojedini načini da prevaziđete ovaj strah koji zaista može da vam koči čitav život.

Pronađite zbog čega osećate da niste dovoljno dobri

Da bismo došli do suštine bilo kog uverenja, potrebno je da skidamo slojeve i dođemo do samog njegovog korena. Zašto osećate da niste dovoljno dobri? Da li je to osećanje koje vas prati od kada znate za sebe, da li potiče spolja u smislu da su vam to nametnuli roditelji, ili se pojavilo kasnije, zajedno sa društvenim mrežama.

Na društvenim mrežama imamo prilike da gledamo “savršene” živote ljudi i da ih poredimo sa sopstvenim nesavršenostima. Koga se plašite da ćete razočarati time što nećete biti dovoljno dobri?

Da li stalno poredite sebe sa drugima, pa vas to čini nesigurnim, ili ste nesigurni u sebe bez ikakvog spoljnog uticaja.

Nemojte se plašiti da zatražite pomoć

Porazgovarajte sa prijateljem za koga znate da će vas razumeti. Možda je to neko ko ima slične probleme kao vi. Nemojte misliti da je vaš problem mali i da ne želite druge da zamarate sa tim, jer ćete time hraniti taj osećaj i nikada nećete pomoći sami sebi.

Pored toga, bilo bi veoma dobro za vas da porazgovarate sa psihoterapeutom. Ovo ne znači da nešto nije u redu sa vama, već da ste samo voljni da se razvijete i uklonite toksične šablone i strahove koji vam umanjuju kvalitet života.

Šta zaista želite od života

Već smo ovo rekli u prethodnim pasusima, ali je potrebno ponoviti – za koga želite da budete dovoljno dobri? Čak i kao odrasli nekad želimo da se dokažemo roditeljima, a to je zato što je unutrašnje dete i dalje ranjeno i nesigurno. Da li želite da se dokažete poslodavcu, partneru? Da li želite da dokažete nešto sebi?

Razmislite koliko vaš strah da niste dovoljno dobri utiče na donošenje vaših odluka? Da li želite da budete uspešni samo zato što želite nekome nešto da dokažete ili zaista volite ono što radite?

Strah da nikada nećete biti dovoljno dobri je veliki čvor koji sami treba da razmotate, uz pomoć osoba koje znaju kako da vam pomognu da promenite ovo uverenje. Nije dovoljno da bilo šta uradite u ovom životu da biste bili vredni, jer svoju vrednost ste dobili rođenjem i samim tim ste dovoljno dobri. To je upravo i suština rada na sebi, ljubav prema sebi bez ikakvih uslova.

Naslovna fotografija: instagram.com/velvetdynasty

Jovana Petković

Comments