Sve životne promene su stresne i niko ih ne voli i ne prihvata rado, čak i kada mu se život očigledno menja nabolje. Tu je i strepnja da je to poboljšanje iluzija, da ko zna kakve prepreke vrebaju iza ugla – promene čine da se osećate nesigurno, jer vas teraju da iskoračite iz svoje zone komfora, koja je poznata i stabilna, čak i kad je ograničavajuća i neugodna. Dakle, stres vam svakako sleduje, a na vama je da pokušate da ga kanališete i da promene prihvatite – ili barem, da ih lakše podnesete. 

Govorimo, dakle, o pozitivnim promenama, onim koje ste sami odabrali i preduzeli, kao što je, recimo, stupanje u brak, preseljenje, promena posla – na ovakvim prekretnicama, suočavate se sa krizom identiteta. Ako preduzimate korak napred u emotivnoj vezi, stupate u brak ili zajednički život, započinjete život u novom gradu, ili menjate posao, pored uzbuđenja, javlja se anksioznost – iako se radujete pozitivnim promenama, ipak strepite, jer ne znate kako ćete se snaći u tome. Znate ko ste bili do sada, a sada treba da u sebi pronađete tu osobu koja postajete – i verovatno ne znate da je to uobičajeno stanje i da osećate nesigurnost koju su mnogi već iskusili u sličnoj situaciji. Evo nekih načina da se osnažite u stresnim situacijama, koje nastaju zbog (pozitivnih) promena u vašem životu. 

Setite se zašto ste preduzeli taj korak 

Pred vama je prilika da se ostvarite u svom poslu iz snova, ili ste se našli na novom početku – preselili ste se u veći grad i obilje mogućnosti je pred vama, ili započinjete bračni život i planirate potomstvo. Stermili ste ka tome, želeli ste to i sada kada se sve najzad dešava, vi ste uplašeni, zbunjeni i nesigurni. Ne vredi da govorite sebi kako ne bi trebalo da se tako osećate – osećanja ne znaju za red i ne traže dozvolu. Prihvatite ih, a onda vratite film unazad. Šta vas je pokretalo ka tom cilju? I da li sada, kada ste nadomak ostvarenja zapravo osećate nestabilnost, jer više nemate čemu da stremite?

Možda se osećate kao da vam je izmaknuto tlo pod nogama, jer morate da menjate rutinu i da svoj način života prilagođavate promenama – nalazite se na nepoznatom terenu i ne možete da se oslonite ni na iskustvo, ni na naviku. Ali, stanje u kome se nalazite angažuje vaš um na veoma pozitivan način – promene u načinu života stimulišu vaš mozak i podstiču stvaranje novih nervnih puteva i veza. Dok vi brinete i strepite, mozak stvara nove vijuge – imajte poverenja u prirodu. 

Comments