Kad vam se čini da vas život vuče u različitim pravcima, toliko da će vas rastrgnuti, setite se da nije sve podjednako važno i da sigurno postoje prioriteti. Ne možete biti sve, stići svuda i nositi težinu čitavog sveta na plećima, čak i kada je taj svet samo vaš. 

Od vas niko ne očekuje da sve vreme sve radite savršeno – ali možda vi stvarate sebi taj pritisak, možda sami od sebe to očekujete i verujete da ćete izneveriti sve oko sebe, ako ne ispunite (svoja) očekivanja. 

Ono što treba da uradite jeste da odlučite šta vam je najvažnije – a kad vam to uspe, sve ostalo morate pustiti. 

Ako to ne uradite, provešćete ludo i nervozno vreme, pokušavajući da upravljate napetošću i da kanlišete stres, umesto da upravljate sobom i da se usmeravate ka onome što želite da ostvarite. Rastegnućete se najviše što možete, a vaša elastičnost nije beskrajna – počećete da pucate. Energija koju imate će se istrošiti i na kraju nećete uspeti da objedinite sve svoje napore na svim poljima, već ćete živeti život u fragmentima, neurotičnim komadima, frustrirani zbog nemogućnosti povezivanja. Trudeći se da sve ostvarite i ispunite, nećete dobiti nikakvu punoću, ali ćete se sami isprazniti i potrošiti, toliko da će to drugi početi da primećuju i da vas pitaju šta se dešava sa vama. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by OOTD Magazine (@ootdmagazine)


Nemojte tretirati svoj život kao spisak obaveza, kroz koje trčite, pokušavajući da ispunite dnevnu listu, nedeljnu, mesečnu. Izgorećete. Razmotrite svoje motive – da li je to ambicija i od čega se ona sastoji? Šta pokušavate da dokažete? Čije rekorde obarate? Kome hoćete da budete savršeni? Da li zaista uspevate da bilo šta uradite kako treba, da proživite bilo koje iskustvo do kraja, ako samo jurite od zadatka do zadatka, dok je štoperica uključena, a vi ostajete bez daha? Sa kim se trkate? Vreme nećete pobediti i na kraju, svaka trka se zavšrava na isti način – srušite se u grob. Da li je vredno umreti za sve te stvari ka kojima grabite? To je jedno važno pitanje, koje treba da vas zaustavi. Sledeće, još važnije, jeste, šta je ono za šta vredi živeti? Ako je trka ono što vas uzbuđuje, od čega se osećate živo, što vas puni adrenalinom i čini da blistate iznutra, samo napred, jurite, letite. Ali ako vas trka zamara, isušuje vaše izvore energije i počinjete da se plašite da ćete podbaciti i sve češće osećate da vam je potrebno da se zaustavite i zapitate nad svojim životom, onda učinite to.

Comments