Empatama se to stalno dešava – oni vide najbolje u ljudima, ali najčešće vide ono najbolje koje ovi tek treba da dostignu. To znači da vide nešto što ne postoji, osim u formi potencijala, nešto o čemu osoba u kojoj to vide još uvek nema pojma, niti teži da to razvije. Zaljubljivanje u potencijal je siguran put ka slomljenom srcu, frustraciji, tuzi i razočaranju. Pitate se šta nije u redu sa vama, vidite svoj obrazac, ali ne znate šta ćete sa tim. Ne možete da pomognete sebi – uvek reagujete na ono što osećate i vidite i poverujete svom osećaju. I ostanete sami sa tim osećajem. 

Nemate čega da se stidite

Nigde vi ne grešite. Vaš osećaj je istinit i osećanja su čista. Nema sramote u tome što ste zaglavili u odnosu koji nikuda ne vodi, možda sa nekim ko uopšte i ne želi da bude sa vama u vezi, jer vi znate i vidite nešto što on ne prepoznaje (i ne zanima ga). Vi vidite u čoveku dobrotu, talenat, svetlost, vidite njegovu duhovnost (koju još nije dosegao, ni osvestio) i ne znate šta ga sprečava da ne pojuri ka samorealizaciji, kad ima svu vašu podršku. Ali, ponekad morate da se udaljite i pustite ljude da idu svojim sopstvenim putem, na svoj način i svojom brzinom. Ne možete nikoga prosto gurnuti u ljubav i svetlost, samo zato što je vama jasno kao dan da je to prava stvar. Veoma je teško povući se i ne činiti ništa i prepustiti odgovornost za lični razvoj onima koji lutaju i muče se u zabludama i iluzijama, a vi vidite šta treba da rade i kako biste mogli da im pomognete. Možete pomoći i asistirati samo ako oni to traže. A oni često uopšte ne traže, čak se i opiru, iako kažu da žele i da su spremni. To je, za dušu empate, možda najbolnije u celoj priči. 

Nezdravo je zaljubljivati se u potencijal – morate se zaštititi

Vi osećate i razumete svakoga i vidite svačiji potencijal. U spoju sa drugim stvarima i osobinama koje pritiskaju vaše okidače, neprekidno ste u opasnosti da se dajete na sve strane i da rasipate svoju energiju. Jer, vi privlačite veliki broj duša, koje bi da se ogreju na vašoj svetlosti, jer se osećaju bolje u vašem prisustvu, jer im treba uteha i razumevanje, a uopšte ne misle da treba da se potrude i porade na produbljivanju svoje svesti i buđenju svoje duše. Preplavljeni saosećanjem i brojnim uvidima, vi želite da utešite i zagrlite ceo svet, ali taj svet je nemilosrdan – jede vas žive. Bukvalno vam isisava energiju i u nekom trenutku se nađete u poziciji da se zapitate da li su sve te izgubljene duše energetski vampiri. Morate se zaštititi, distancirati, držati sebe pod kontrolom, svesni da suviše rizikujete, ulazeći srcem u sve odnose, stvarajući odnose od svih usputnih poznanstava. Jer, tako vi pristupate ljudima i ne razmišljate o tome da li oni to zaslužuju i šta je ono što vi zaslužujete. Dakle, počnite da mislite o tome. 

Comments