Znamo, znamo, nije najromantičnije pričati o kontracepciji u trenutku kada vas savladaju strasti, kada je to nešto o čemu ni ne želite da razmišljate. Ipak, ovo je razgovor koji svaki par treba da ima u nekom trenutku i najbolje je da to bude pre seksa.

Dakle, nemojte da čekate da dođe do samog čina seksa da biste pričali o ovim i te kako bitnim stvarima. Kontracepcija nije nešto što se podrazumeva, niti neko unapred može znati kakvu kontracepciju koristite. No, kako to pomenuti u razgovoru sa dečkom sa kojim još niste imale odnos, ali se nadate da će do njega doći.

Načini kako da u razgovor ubacite temu o kontracepciji 

Ako ste ok sa tim, možete biti sasvim iskreni i reći: hej, mislim da treba da pričamo o kontracepciji. Ali, ovakav stav mnogo devojaka neće zauzeti, jer se plaše kakav će odgovor dobiti, kao i toga da ne budu isuviše napadne.

Razgovor o kontracepciji možete upravo napraviti tako da zavodite. Na primer, kada vas preko poruke pita šta radite, možete šaljivo reći da ste upravo bili do apoteke da kupite kondome jer se prirpemate za vaš dejt. Na taj način će znati koju kontracepciju koristite, a opet nećete ugasiti strasti, već upravo suprotno.

Kontracepciju možete spomenuti i onako usputno u smislu: Sačekaj, samo da popijem konraceptivnu pilulu, pa nastavljamo sa razgovorom. Samo pominjanje kontraceptiva će voditi do razgovora o njima, ali na spontan način.

Možete ga čak i priupitati kakve kondome najviše voli – ultra tanke, izrezbarene, sa ukusima… Dakle, ovakav razgovor ne mora nimalo biti neprijatan. Biće neprijatan ako ga takvim napravite.

Ponovo napominjemo, ovo je razgovor koji je potrebno obaviti, jer izbegavanje razgovora može dovesti da pristajete na ono šta ne želite. Da sklonimo pitanje trudnoće sa strane, ako ne govorite o kontracepciji i seksualnoj istoriji osobe sa kojom biste da imate seksualni odnos, rizikujete da dobijete razne polne bolesti i bitno ugrozite svoje zdravlje. Zato je razgovor o kontracepciji, pre svega, briga prema sebi.

Pričajte o tome iako već koristite neki vid kontracepcije

U idealnom slučaju oboje imate vid kontracepcije na koji ste se navikli. Kondom je kontracepcija na koju se mladi parovi najčešće odlučuju, baš zato što štiti od polno prenosivih bolesti, kao i od trudnoće. Tek kasnije, kada parovi steknu poverenje jedno u drugo, pređu na drugi vid kontracepcije.

Kontracepcija treba da bude stvar dogovora

Jeste da je vaša odluka na koji način želite da se zaštitite, ali morate i partnera uključiti u to, jer seks uključuje dvoje, a ne jedno. To znači da oboje treba da pristanete na određeni vid kontracepcije i da vam je ugodno sa tom odlukom.

Treba da se i dogovorite kako ćete deliti troškove kontracepcije. Recimo, ako koristite kontraceptivnu pilulu u svrhu zaštite  – nije u redu da pilulu samo vi plaćate. Ista stvar je i sa kondomima ili bilo kojom drugom kontracepcijom koja se redovno plaća.

A ako ne možete da se dogovorite oko vrste kontracepcije, onda treba da razmislite da li je pametno da se uopšte i upuštate u seksualne odnose sa takvom osobom.

Na našem podneblju se prečesto koristi kontracepcija “prekida snošaja”, koja je najmanje sigurna i može dovesti do trudnoće, kao i prenošenja polnih bolesti. Nemojte dozvoliti da budete neodgovorni prema sebi.

Naslovna strana: instagram.com/whiskyouth

Jovana Petković

Comments