Možda verujete da u seksu sve treba da se odvija spontano i da tu nema šta mnogo da se priča – osim ako postoje pojedini problematični momenti koje treba razjasniti, a možda tako misli i vaš partner. U seksu je sve lako, lepo i prirodno kad ste zaljubljeni i ne pada vam na pamet da bi i to trebalo da bude tema ozbiljnih razgovora i da će u nekom trenutku to verovatno postati. A možda je i u samom početku veze potrebno da o određenim aspektima seksa razgovarate i pregovarate (od učestalosti do kvaliteta), što je sasvim normalno, s obzirom na to da ste različite osobe koje nose različita očekivanja od fizičke intimnosti. Kada se te različitosti ispolje kroz nesporazume i nedovoljno zadovoljstva u krevetu, potrebno je razgovarati i utvrditi gde nastaju propusti, odnosno, izneti svoje potrebe i očekivanja i bolje shvatiti partnerova.

Nemojte iznenaditi partnera razgovorom o seksu

Psiholozi ne preporučuju da o seksu razgovarate u krevetu, već da izaberete neutralan „teren“. Pozovite partnera na kafu, ili piće i obavestite ga unapred o svojoj nameri. Možete reći da biste voleli da razgovarate o tome kako da povećate svoju bliskost i da jedno drugom pružite više zadovoljstva. Partner može zauzeti defanzivan stav, ili biti anksiozan, očekujući da čuje kritike i žalbe, pa bi trebalo da izbegnete svaki oblik drame – ako mu kažete samo „treba da razgovaramo“ biće opterećen crnim mislima i teškom energijom, jer ta rečenica nikada ne nagoveštava ništa dobro. Ali, ako mu taktično stavite do znanja da vam je dobro sa njim i da osećate da vam može biti još bolje, ako budete bolje upoznali međusobne sklonosti i potrebe, to može umiriti njegove najgore strahove (da vas ne zadovoljava i da je „podbacio“ kao muškarac).

Izaberite samo jednu temu za jedan razgovor

Nemojte donositi spisak svega što treba poboljšati u intimnoj komunikaciji i razmeni, jer je to potpuno obeshrabrujuće i poražavajuće. Odaberite jednu temu, recimo, nežnost u toku predigre, ili pitanje inicijative, ili traženja i davanja uputstava za vreme odnosa. Uvek pohvalite ono što vam se sviđa i što vam prija (mnogo volim kad mi radiš to, ili kad mi kažeš to, ili me uhvatiš tako) i onda dodajte ono što vam ne prija, a partner ne primećuje da mu to signalizirate u toku odnosa (suviše sam osetljiva, pa mi je takav dodir grub, više bi mi prijao slabiji pritisak i nežniji dodir, potrebna mi je malo duža stimulacija na tj i taj način…).

Dakle, razgovor treba da bude opušten, u pozitivnom tonu, sa naglaskom na dobrim stvarima, na onome u čemu je partner dobar i što vas veoma uzbuđuje kod njega. Pitajte ga šta je njemu potrebno, na koji način možete biti pristupačniji, šta bi voleo da češće radite, ili na koji tačno način voli da mu radite ono što voli. Davanje instrukcija može biti veoma osetljivo pitanje, odnosno, može biti shvaćeno kao kritika i primedba i ako se partner ne oseća sasvim sigurno i opušteno sa vama, može loše reagovati na vaša uputstva u toku seksa. Potrebno je da objasnite da su uputstva dobrodošla, naročito ako ste u novoj vezi i da sigurno svako sam najbolje zna šta mu prija i kako druga osoba može da mu pruži najveće zadovoljstvo.

Dajte predloge umesto žalbi i budite veoma taktični

Umesto da kažete „suviše si grub i žuriš, meni treba nežnija i duža predigra“ recite „hajde da usporimo, mene to stvarno veoma uzbuđuje, naročito kad me dodiruješ tu i kad radiš to“ ili „uživam kako se intenzitet postepeno pojačava i volim da se spojimo kad osećam da ne mogu više da izdržim“. Naglasite ono što vas uzbuđuje i podstaknite partnera da nastavi sa takvom stimulacijom i milovanjem, ne menjajući brzinu i pritisak – uz malo vežbe i vašeg očiglednog uživanja i uzbuđenja koje je znak da postupa kako treba, partner će usvojiti pristup koji vam odgovara.

Ne zaboravite osnove

Postoje osnovna pitanja koja možete postaviti da biste bolje razumeli i ispunili međusobna očekivanja.
U koje doba dana ste najspremniji za seks? Da li samo žena treba da zavodi, ili se to odnosi na oba pola? Da li jedan partner treba da ima veću inicijativu, ili je sasvim prihvatljivo da svako inicira seks onda kad ga želi? Da li volite da seksualna inicijativa počne dodirom, rečima, pogledom, flertom? Koliko često želite da imate seks? Koja raspoloženja, ritam i postupci vas najviše uzbuđuju u toku seksa?

Ako ste novi u vezi i tek se upoznajete, vodite razgovore o seksu pre nego što se pojave nesporazumi i nezadovoljstva, to je važan deo komunikacije i međusobnog upoznavanja, kao i razvijanja poverenja i poštovanja.

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments