Nošenje zaštitnih maski je postalo norma tokom pandemije korona virusa, a i nakon toga. Ovo je postao najvažniji korak zaštite svuda u svetu. Iako nam obezbeđuje određenu zaštitu od virusa, pretpostavljam da ste se susrele sa tim da vaša koža ima probleme usled redovnog nošenja maski. Bilo da su u pitanju osip, akne, iritacija, crvenilo ili određene upale, ako vam se ove nepravilnosti pojavljuju baš u predelu gde naleže zaštitna maska, vrlo je verovatno da je ona uzrok njihove pojave.

Većina vas, dok radi, na poslu mora nositi masku tokom celog dana ili prosto, ako se vozite u gradskom prevozu, kupujete u supermarketu ili kada ste, generalno, u zatvorenom prostoru. I verujem da vam to u više navrata smeta, jer nošenje maske izaziva neprijatan osećaj. Plus, sigurno vas brine to kako da održite kožu besprekornom? Postoje određeni načini, koji će, sigurna sam, biti od koristi i pomoći vam da zaštitite kožu lica dok nosiš zaštitnu masku!

Čišćenje lica

Pre nego što nameravate da stavite masku, operite svoje lice podrobno i nanesite hidratantnu kremu na pravilan način. To će održavati kožu čistom i glatkom. S ozbirom na to da maske nosimo u dužem periodu u toku dana, ako koža nije dovoljno hidrirana – postaće iziritirana, jer se maska neprestano pomera na koži. Najbolje je koristiti laganiju hidratatnu kremu ili losion, kako koža ne bi postala previše masna dok je maska na licu.

Ne nanosite previše kreme sa zaštitnim faktorom

Da, važno je da koristite kremu koja će vam pružiti neophodnu zaštitu od sunčevih zraka. Ali dok nosite masku, trudite se da upotrebljavate manju količinu kreme sa zaštitnim faktorom. Ako je nanesete previše, zarobićete kožu ispod maske, što će dovesti do pojave nepravilnosti.

Ruke moraju biti čiste/dezinfikovane

S obzirom na to da često nosimo masku, a na to nismo navikle, velike su šanse da ćemo konstantno dodirivati lice kako bismo popravile masku ili da bismo je (najčešće kada smo na čistom vazduhu) sklonile sa lica. Zato je ekstremno važno da ruke uvek budu dezinfikovane i čiste. To će sprečiti prelazak štetnih bakterija sa ruku na vaše lice. Konstantno dodirivanje lica, takođe, može stimulisati veću produkciju sebuma, što će dalje dovesti do stvaranja akni i drugih nepravilnosti. Dakle, trudite se da ruke držite što dalje od lica.

Comments