Svakog dana možete činiti male stvari koje u ukupnom zbiru imaju odlučujući uticaj i koje vam mogu pomoći da sačuvate brak. Pažnja, sitne usluge, komplimenti, zagrljaji – to je velika razlika koju čine sve ove  sitnice koje vas stalno podsećaju koliko ste važni jedno drugom i zbog kojih se dobro osećate.

Saveti kako da sačuvate brak

Ne prepuštajte seks trenutnom raspoloženju i ne zapostavljajte ga

Nemojte zapostaviti seks, iako ste često suviše umorni, ili vam je dovoljno da provodite neko vreme zajedno i osećate da ste povezani. Seks je bitan deo partnerskog odnosa i važan je u održavanju i negovanju intimnosti. Neka stvari budu začinjene i zabavne – odvojte vreme za seks, igrajte se i eksperimentišite!

Velika razlika u malom naporu

Možda vas uopšte ne zanimaju automobili, sport, ili neka druga oblast koja vašeg partnera veoma zanima, kao što njega ne interesuje vaš omiljeni šou i pravljenje nakita. Ali, važno je da pokažete interesovanje i to ne samo površno – udubite se, primite i zapamtite neke informacije, pronađite nešto zanimljivo u onome što zanima partnera. Niko se ne mora žrtvovati – ne morate ići na auto-trke sa njim, niti on treba sa vama da niže perlice i uvija žicu, ali kada znate malo više o međusobnim interesovanjima, širite sopstvenu kulturu i oblasti o kojima ste informisani – i imate više tema za razgovor. Aktivno uvažavanje partnerovih interesovanja izražava i održava aktivno međusobno poštovanje.

Mala usluga – velika razlika

Kad se vraćate s posla možete usput obaviti nešto zbog čega bi partner morao posebno da se organizuje i izlazi.  Mala usluga može napraviti veliku razliku. Ako znate da će večeras gledati utakmicu, možete nabaviti kokice i kupiti njegovo omiljeno pivo. Spremite njegovo omiljeno jelo (ili ga naručite). Nije teško uraditi svakog dana nešto samo zbog partnera, a taj mali gest pokazaće mu koliko vam je stalo da se on oseća dobro. I naravno, želeće da vam uzvrati.

Javite se tokom dana

U gužvi ste na poslu i ne znate gde vam je glava, ali svakako ćete napraviti pauzu da popijete kafu, ili da ustanete i protegnete se i promrdate – čak i kad ste najopterećeniji, naći ćete minut da pošaljete SMS „kakav naporan dan, ludnica, jedva čekam da dođem kući“. Ovakva ili slična poruka partneru stavlja do znanja da ćete biti umorni i iscrpljeni večeras, kao i da mislite na njega i da vam vaš dom i njegovo prisustvo predstavljaju utočište.

Pročitajte i ovo: Korisne rečenice za rešavanje sukoba u partnerskim odnosima

Slušajte priču svog partnera

On je oduševljen nekim potezima i pomacima koje napravio, ili otkrićima u oblasti kojom se bavi, a vama je priča o programiranju dosadna i nerazumljiva. Međutim, entuzijazam i oduševljenje partnera morate razumeti i uvažiti. Saslušajte njegovu priču, shvatićete suštinu, čak i ako ne razumete svu terminologiju ili čemu tačno služi to što on radi. Svako želi da njegov rad bude vrednovan, odnosno, da potvrdu te vrednosti dobije od svog partnera, zato budite publika i aplaudirajte! Mali napor – velika razlika.

Podelite obaveze oko dece

Kupanje, uspavljivanje, spremanje za školu, vožnja i dočekivanje, pomoć oko domaćih zadataka, izlazak u šetnju – bilo da su deca mala ili malo veća, njihove potrebe, kao i njihove obaveze zahtevaju neprekidno angažovanje, nadzor i učešće. Podelite obaveze i zaduženja, jer raspored olakšava funkcionisanje. Međutim, kad se pojavi neka krizna situacija (ima situacija, kao i doba dana, kada je sa decom teže nego inače), „uskočite“ jedno drugom u raspored i udružite snage. Osim što ćete lakše izaći na kraj sa decom, to će osnažiti vaše zajedništvo.

Duboko udahnite pre nego što nešto ljutito izgovorite

U male stvari spadaju i sitnice koje se pojavljuju kao okidači i oko kojih možete prasnuti i posvađati se, samo zato što ste već na rubu živaca i tolerancija vam je na nuli. Ne dozvolite da vam gluposti uzdrmaju odnos i pre nego što se „obrecnete“ ili izgovorite nešto sarkastično, udahnite duboko i setite se da to nije način da kanališete svoj stres, koji je nastao iz razloga koji nemaju veze sa vašim partnerom. Nije pošteno da se „istresate“. Ako se ipak radi o nekim sitnicama koje vas redovno izbezumljuju, morate razgovarati o tome, ali kad ste smireni, pošto ljutitio kritikovanje neće dati nikakve rezultate.

Pohvalite partnera zbog svega što uradi

Jednostavno „hvala ti“ predstavlja čarobne reči koje nije teško izgovoriti i one se neće potrošiti i izlizati, ako ih stalno koristite. Zahvalite partneru što je oprao sudove, što se setio da vam počinje serija, izbacio đubre, nabavio namirnice. Čestim izražavanjem zahvalnosti zapravo govorite da ste zahvalni što ga imate pored sebe, što sa njim delite život. Neka vaše „hvala ti“ bude iskreno, uz osmeh i pogled u oči, taj mali čin prenosi dubinu vaše privrženosti.

Pročitajte i ovo: Kako da budeš prisutnija u partnerskom odnosu

Brinite o sebi

Briga o sebi je neophodna – ako ste zdravi, zadovoljni sobom i dobro raspoloženi, svi oko vas su na dobitku – a takođe je i inspirativna. Brigom o sebi podstičete partnera da i on brine o sebi – to su male stvari u kojima se možete „takmičiti“ za sopstveno dobro, kao i za dobrobit cele porodice.

Smejte se i zabavljajte

Smeh je bitan skoro koliko i seks – kada se zajedno zabavljate, zezate i smejete, direktno razmenjujete energiju, kao i prilikom seksa. Zato ne zaboravite male stvari koje čine da se osećate blesavo, slobodno, opušteno. Ludirajte se zajedno, otkačite se i smejte se!

Pozdravite se kada se srećete i rastajete

Bilo da je u pitanju topao zagrljaj ili brzinski poljubac, razmena nežnosti kao pozdrav među partnerima spada u najvažnije male stvari. Dodirom održavate kontakt i stalno potvrđujete da ste povezani i da vam je vaša veza važna. I imajte na umu i ovo – deca upijaju sve što vide od roditelja, a kad vide da se volite i izražavate naklonost, usvajaju pozitivan model emotivnih odnosa, koji će im pomoći da izgrade stabilne emotivne veze i odnose kad odrastu.

Dajte jedno drugom odmor

Ne morate sve vreme biti zajedno i „udruživati snage“ – ponekad je najveća podrška i izraz ljubavi kad partneru „date slobodno“. Preuzmite sve na sebe i dajte partneru slobodno veče, ili vikend, zato što mu je potrebno da se opusti i napuni baterije, da bude sam, ili da se zabavi i odmori bez svakodnevnih porodičnih i partnerskih obaveza. To je svakome ponekad potrebno i kada tu potrebu prepoznajete i razumete, to je velika stvar!

Naslovna fotografija: instagram.com/loveandwildhearts

Brankica Milošević

Comments