Pojedini ljudi obožavaju kardio, a drugi baš i ne. Koliko puta vam se dogodilo da, dok trčite na traci, samo brojite sekunde, ostajete bez daha i čini vam se da svaki kardio trening traje kao večnost. Znamo, kardio trening je dobar za zdravlje, sagoreva masti, jača srce, ali sasvim je u redu ako vam to nije omiljena aktivnost, pa čak i ako biste da je izbegnete – jer ne može svako sve da voli. A svi znamo da ne možete održati svoju fitness rutinu ukoliko ne uživate u onome što radite. Srećom, postoje načini kako da sagorite kalorije bez kardio treninga, a ovo su pojedini od njih.

Sauna

Sauna može biti blago neprijatna zbog visokog procenta vlažnosti vazduha, ali je zato i vrlo delotvorna kada je u pitanju sagorevanje kalorija. Da li ste znali da u sauni sagorite čak 300 kalorija za pola sata, odnosno 600 za sat vremena? Naravno, ni u jednoj sauni ne treba da provedete toliki period, slošiće vam se, obično se pravi pauza na 10, 20 minuta, odete pod hladan tuš, pa se vratite u saunu. Sve to jeste šok za organizam, ali je i veoma dobro za njegovo zdravlje, kao i mršavljenje.

Pročitajte i ovo: Mrzi vas da trenirate? Evo kako da izgradite fitnes rutinu koje ćete se držati

Ledeni tuš

Topljenje kalorija kod ledenog tuša funkcioniše na sledeći način – kad vam je hladno, telo sagoreva dodatne kalorije kako biste se zagrejali. Šta mislite – zašto vam je veći apetit zimi?

Ledeni tuš ima mnoge pozitivne posledice po organizam – zdravlje srca, sjajna, meka i hidrirana koža tela, ali i topljenje kalorija. Ako se tuširate na temperaturi od 3 do 6 stepeni, sagorećete između 300 i 500 kalorija.

Orgazam

Sam seks ne sagoreva previše kalorija, oko 3,6 kalorija po minuti. Ali, prema studijama orgazam topi masti, te se sa vrhuncem gubi od 60 do 100 kalorija. Samo bismo ovde da podsetimo da su žene u stanju da postignu višestruke orgazme. Ko bi rekao da oni mogu biti deo redovne fitness rutine?

Baštovanstvo

Hobi koji troši najviše masti je definitivno baštovanstvo. Dakle – 400 kalorija za sat vremena, a da ne pričamo o snazi ruku i izdržljivosti koja vam je potrebna da se ovime bavite. Šta mislite, zašto su baštovani u filmovima uvek super-zgodni?


Ribanje kuće

Za ribanje bismo mogli rekli da je vrsta kardio treninga. Ako mislite suprotno, onda očigledno nikad niste usisavali. Prilikom ribanja se sagoreva čak 300 kalorija po satu. Pored toga, ribanje jača vaše ruke i zglobove. Da, ako ste izuzetno uredni, možete izgraditi bicepse, ili tricepse (ako opajate paučinu).

Pročitajte i ovo: Koje namirnice bi trebalo da konzumirate ako se bavite trčanjem

Masaža

Masaža je možda najprijatniji vid gubljenja kilograma. Ako sledeći put odustanete od plana da zakažete masažu, setite se činjenice da se za sat vremena masaže sagori do 260 kalorija – što je ekvivalentno kalorijama koje ima jedam manji obrok.

Planinarenje

Ne morate se peti na Mont Everest da biste bili u dobroj formi, dovoljna je samo šetnja po prirodi gde ćete fotografisati lepi pejzaž, uživati u cvrkutu ptica i odmarati svakih sat vremena. Ne mora čak biti ni prevelika uzbrdica – dovoljno je da napor bude srednjeg intenziteta i potrošićete 370 kalorija po satu. Uz to, dobićete pregršt vitamina D i preplanuli ten – što nije naodmet.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments