Svi smo se u jednom trenutku svog života suočili sa sindromom uljeza, i sigurni smo da i vi znate da to nije nimalo prijatan osećaj. Čak i kada učinite sve što je potrebno da bi suzbili negativna osećanja i oslobodili se sumnje i nesigurnosti, tihi glas su vašoj glavi nađe skrivene puteve kojima će vam se ponovo uvući u um. Vaš uspeh dovoljno govori o vama i ne postoji razlog zbog kog bi morali iznova i iznova da se dokazujete, niti drugima, niti sebi. Nažalost, čak i kada smo znatno napredovali na svi poljima u životu, ovaj osećaj će naći svoj put da vas iznova poremeti, a ovo su samo neki od načina koji će vam pomoći da se izborite sa njim.

Budite svesni svojih osećanja

Potrebno je da se suočite sa nelagodom koju vam donosi sindrom uljeza i identifikujete poreklo ovih osećanja. U nekim slučajevima je veoma lako prepoznati koji skoriji događaj je doveo do njih, ali često je to više malih događaja koji su se nakupili tokom vremena. Odvojite vreme da zabeležite ova osećanja u svoj dnevnik, popričate sa bliskom osobom i postanete svesni osećanja koja vam nekada dolaze u talasima.

Razdvojite osećanja i činjenice

Kada uspešno identifikujete svoja osećanja, vreme je da napravite jasnu razliku između onoga što osećate i onoga što je istina. Često se desi da postanemo žrtve svojih iluzija i sebe ubedimo u stvari koje nemaju dodira sa realnošću, samo zato što nas je u trenutku preplavio talas negativnih osećanja. Napravite listu na kojoj ćete na jednoj strani napisati osećanja, a na drugoj činjenice, i podsetite sebe na ovu listu kada god krenete da omalovažavate svoj trud i rad.

Comments