Da li se i vama ovo dogodilo? Vaša najbliža prijateljica, jedna ili čak više njih, dobile su decu, i vama se čini da se vaš odnos ohladio i da više nije onakav kakav je nekada bio. Ne čujete se i ne viđate često kao ranije, ona nema uvek vremena za vaše probleme sa muškarcima ili odlaske na #girlsnight piće, i čini vam se da je sve o čemu pričate njeno dete. Ona se ne javi vama, vi se ne javite njoj – i odnos koji je nekada bio fenomenalan je zahladneo. Ipak, situacija uopšte ne mora da se razvije na ovaj način, a mi ćemo vam u nastavku teksta otkriti i kako. U suštini, naravno da se sada sve promenilo i da ne može da bude kao što je nekada bilo, ali to nimalo ne znači da vaše prijateljstvo ne može da opstane, u novom, i možda još lepšem obliku.

Razumite da postoje veći životni izazovi od onih vaših

Svakome je njegova muka najteža, i to je sasvim u redu. Ne možete nečije svakodnevne probleme otpisati kao nevažne samo zato što živimo u periodu pandemije, a sustiže nas i globalno otopljavanje, a i sigurno neko živi gore od vas. Jednostavno, imati probleme je normalna stvar – i treba ih doživeti na svoj način. Ipak, to ne znači da ne možete imati razumevanja za probleme i izazove sa kojima se susreću drugi ljudi, a naročito vaši najbolji prijatelji. Onda kada je vaša prijateljica na svet donela ceo novi život o kojem treba brinuti, njena skala briga sigurno je promenila redosled. I to je sasvim u redu, i trebalo bi to da prihvatite. Nije da se ona više neće zanimati za vaše probleme, ali sada će ih svakako sagledavati iz drugog, i pritom verovatno zrelijeg ugla.

Razgovarajte i o drugim temama – ni vašoj drugarici se ne priča samo o deci

Naravno, vaša drugarica će želeti da razgovara o svom detetu i novim situacijama koje joj se svakodnevno dešavaju, sada kada je majka. Ali ipak, to sigurno nije baš sve o čemu će ona želeti da razgovara, jer pored toga što je sada mama – ona je i dalje vaša najbolja prijateljica, sa svim svojim osobinama koje volite. Ona ne želi da je sada posmatrate kao “vanzemaljca” i potpuno drugačiju osobu, jer ona to nije. Jednostavno, ona je sada samo malo poboljšana verzija sebe, koja i dalje ima sva ona interesovanja i sav onaj talenat koji je posedovala i ranije.

Comments