Pandemija koronavirusa ne samo da je potpuno preoblikovala način na koji radimo, već nas forsira da razmišljamo o vrednosti posla koji obavljamo, da preispitujemo svoja prethodna zanimanja i razmišljamo kako ćemo dalje – bez obzira da li želite da realizujete svoj liderski potencijal, na korak ste do promene kakvu ste dugo iščekivali ili tražite nove mogućnosti nakon što ste ostali bez posla, Zoom intervju može biti sledeći korak u obezbeđivanju vašeg noveg posla. Evo nekoliko saveta kako biste se predstavili u najboljem svetlu u intervjuu za posao putem Zoom-a.

Eliminišite što je moguće više buke u pozadini

Ono što je najvažnije za video razgovor jeste kvalitet zvuka. Važno je da ono što imate da kažete o sebi, svojim idejama i talentima, bude jasno vašem ispitivaču. Ukoliko baš u tom trenutku dopire buka iz susednog stana u zgradi, ostavite učtiv natpis “ne uznemiravaj” na vratima, zatvorite sve otvore peškirima ili ubrusima i stavite slušalice. Eliminisanje buke doprineće i vašoj boljoj koncentraciji i lakšem artikulisanju misli, kao i poslodavcu da vas što bolje razume.

Izaberite neutralnu pozadinu

Zid neutralne boje (ili svakako jednobojan, bez suviše postera, plakata i detalja) u sobi u kojoj obično primate i goste, idealan je za video razgovor. Nikako ne bi trebalo da svom potencijalnom poslodavcu pokazujete one prostorije u svom domu u koje biste odveli najbliže prijatelje ili svog emotivnog partnera. Izaberite što je neutralnije moguću prostoriju.

Kako da se pripremiš za onlajn intervju za posao photo 2 Kako da se pripremiš za online intervju za posao

Udobno se smestite, ali sedite uspravno

Budući da je cilj da neprekidno održavate kontakt očima sa svojim potencijalnim poslodavcem i da izbegavete proveru uglova tokom trajanja video poziva, najbolje je da budete smešteni za svojim radnim stolom ili stolom u kuhinji. Otvorite svoju Zoom kameru i eksperimentišite sa njenom visinom nekoliko sati ili čak dan pre nego što imate zakazan razgovor, kako biste bili sigurni da će sve biti u redu.

Razmotrite svoje osvetljenje

Uzmite visoku lampu i postavite je tako da bude u liniji sa računarom malo iza nje, tako da vam svetlo lepo pada na lice. Isto važi i za izvore jake prirodne svetlosti. Takođe, Zoom ima opciju za fokusni filter lica koji možete da uključite (pogledajte “Touch up my appearance” u podešavanjima).

Kako da se pripremiš za onlajn intervju za posao photo 3 Kako da se pripremiš za online intervju za posao

Vežbajte Zoom poziv da biste testirali svoj zvuk, pozadinu i konekciju

OK, odlučili ste se za pozadinu i organizovali ste osvetljenje. Sada zakažite Zoom poziv sa nekim prijateljem ili članom porodice kako biste proverili kvalitet zvuka i jačinu wifi mreže i obavezno tražite da vam pošalju snimak razgovora.

Comments