Sukobe u vezi ne možeš i ne treba da izbegavaš, iako su neprijatni i uznemirujući. Potrebno je da se ponekad posvađate, nemoguće je da o svemu imate isto mišljenje i da se nikad jedno na drugo ne naljutite, ali čak i ako je neka glupost u pitanju, svađa potresa i posle nje ti treba neko vreme da se sabereš. Evo šta savetuju stručnjaci:

Ako partner želi da razgovara o svađi koju ste imali pre nekoliko dana, jer se sabrao i sada jasnije vidi situaciju i raspolaže argumentima, ne bežite od tog razgovora. Ne smatrajte da je to nova svađa i ne zauzimajte odbrambeni stav, nego iskoristite priliku da raspravite stvari konstruktivno.

Ukoliko ljuta odeš na spavanje, loše češ spavati. Naravno da ne možeš na silu da se razljutiš i sabereš pre nego što isprocesuriaš neke stvari i pre nego što naboj emocija popusti, ali pokušaj da izbaciš to iz sebe – izađi u brzu šetnju, pusti muziku i igraj, kanališi emocije, da bi mogla da završiš dan relativno smirena.

Seks pomirenja nije loša ideja, ali ako ovog momenta ne možeš ni da gledaš partnera, a kamoli da ga dodiruješ, onda ne pristaj na to. Bolje i da ti ljutnja poremeti san, nego da kupuješ mir na ovakav način. Osim toga, ako partner uvek ima istu taktiku, odnosno, smatra da će seks sve rešiti, treba da mu objasniš da za tebe to nije tako i da mu kažeš šta za tebe rešava stvari – možda da te ostavi na miru par dana da se ohladiš.

Izbegavaj pasivnu agresiju, jer najgore što možeš da učiniš jeste da se emotivno distanciraš, da uvređeno digneš nos i ponašaš se prema partneru kao prema zločincu. Bolje je primitivno se isposvađati i izvrištati i kasnije se izvinjavati, nego glumiti ledeni breg. A svakako treba poštovati svoju i partnerovu narav – on možda lako plane i posle se ponaša kao da ništa nije bilo, a tebe možda svađa dugo potresa i grize i potrebno ti je više dana, pa i nedelja da se sabereš. Takve stvari morate znati jedno o drugom.

Comments