Stiglo nam je leto i jedva smo dočekali toplije vreme, sunčanje, more, letnje haljine i sve ostalo što nam lepo vreme donosi. No, leto ima i jednu veliku manu… stalno se znojimo i zato kosa ume i te kako da smeta. Samo želite da sklonite kosu sa lica, često bez razmišljanja kako će to na nju da utiče. Leti je kosi potrebna posebna pažnja – od zaštite od sunca i hidratantnih krema, jer se tada posebno isušuje.

Takođe, postoje određene frizure i metode kako da zaštitite svoju kosu od kidanja, a da vam ne smeta. Zato vam dajemo predloge letnjih frizura koji će očuvati vašu kosu i pomoći vam da ostane zdrava i sjajna čitavog leta.

Niski rep

Sasvim je u redu da vežete kosu u rep i to je najprostiji način da je sklonite sa lica. No, repovi mogu da kidaju kosu kada se suviše stegne. Zato vam ne preporučujemo da je vezujete visoko i jako stežete, već se opredelite za niski rep.

Veoma je važno i da obratite pažnju na to čime ćete vezivati kosu. Svilene gumice će je sačuvati od lomljenja, a kada skinete rep – neće ostaviti trag na kosi. Svila je generalno materijal koji je najbolji za očuvanje kvaliteta kose. Zato se preporučuju svilene jastučnice ili kape za spavanje.

Bantu čvorovi

Ovo je jedna zanimljiva frizura koja će vašu kosu zaštititi i uz to je ukovrdžati, naročito ako je vežete u čvorove dok je vlažna. Dakle, podelite kosu češljem na sekcije, uvijte je maksimalno što možete – tako da se oblikuje čvor koji ćete vezati gumicom. Tako ponoviti sa svakom sekcijom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Claire Most (@claire_most)

Ovakav način vezivanja kose nam dolazi iz južne Afrike, a upravo odatle možemo naučiti mnogo toga kako da vezujemo kosu, pravimo frizure, a da je ne oštetimo.

Čvrsta punđa

Punđa može delovati elegantno, može se nositi i kada trenirate i kada ste samo krenuli u šetnju. Ovo je univerzalna frizura koja se veoma jednostavno pravi. Dovoljno je da uvijete kosu, oblikujete punđu i pričvrstite je šnalicama ili gumicom. Jednostavno, klasično i šik.

Pletenica

Ništa ne govori leto kao pletenica. Ovo je jedna od najjednostavnijih i najzahvalnijih letnjih frizura. Sklanja kosu sa lica, štiti je, ne steže je, ne kida je, pritom kosa izgleda lepo i elegantno. A nakon što skinete pletenicu, imaćete prelepe talase, tako da je ovo win-win situacija.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SIVAN AYLA (@sivanayla)

Pletenice možete stilizovati na različite načine, a mi vam preporučujemo da to bude pletenica nastala od repa. Uzmite jedan pramen i vežite ga oko ostatka kose, a onda ispletite pletenicu.

Sirena

Ovo je vrlo jednostavna frizura koja izgleda prelepo i elegantno. Savršena je za dugu kosu koja leti može baš da smeta. Pravi se tako što uzmete dva pramena, vežete ih gumicom i onda krajeve provučete između dva pramena gde su vezani. Isto uradite sa svakim sledećim pramenom i dobićete ovaj efekat.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments