Hot topics

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Testirali smo FOREO LUNA fofo uređaj za čišćenje lica – ovo su naši utisci!

Leto u gradu? Ovako možeš da provedeš svoj savršeni dan!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Sve što ti je potrebno za savršenu, opuštajuću kupku

1/2

Novija istraživanja pokazala su da unosimo previše soli u organizam – muškarci 12, a žene prosečno 10 grama dnevno, što je duplo više nego što nam je potrebno. Preporučen unos je 5 grama dnevno, a prekoračenje te količine narušava zdravlje i dovodi do niza problema, naročito u zrelijim godinama. Preterano konzumiranje soli loše utiče na rad bubrega i povećava pritisak (a hipertenzija je jedan od najčešćih zdravstvenih problema i glavni faktor za razvijanje bolesti srca i krvnih sudova).

Stručnjaci preporučuju da se držite unosa jedne kafene kašičice soli dnevno, ali so se ne nalazi samo u hrani koju smo skuvali i posolili, nego i u mnogim gotovim proizvodima koje svakodnevno koristimo. Slobodno možete malo više posoliti svoju salatu, ako volite slano i začinjeno, ukoliko izbacite ostalo, što vam donosi prekomerne dnevne doze soli. Kako to da učinite?

Kuvajte

Pre svega, kontrolu unosa soli postići ćete tako što ćete jesti pretežno kod kuće i to hranu koju ste sami spremili. Kuvano, pečeno, prženo, meso i povrće – sve što volite da jedete, možete umereno da posolite i da imate uvid u to koliko ste soli potrošili u odnosu na količinu hrane koju ste pripremili (za sebe ili za sve ukućane). Najviše soli unosimo konzumiranjem gotovih i polugotovih proizvoda – hleb, razna peciva, grickalice – a kad jedemo u restoranima ili naručujemo hranu, ne možemo da kontrolišemo unos soli, odnosno, sigurno unosimo prekomerne količine, u koje nemamo uvid.

Editors choice