Novija istraživanja pokazala su da unosimo previše soli u organizam – muškarci 12, a žene prosečno 10 grama dnevno, što je duplo više nego što nam je potrebno. Preporučen unos je 5 grama dnevno, a prekoračenje te količine narušava zdravlje i dovodi do niza problema, naročito u zrelijim godinama. Preterano konzumiranje soli loše utiče na rad bubrega i povećava pritisak (a hipertenzija je jedan od najčešćih zdravstvenih problema i glavni faktor za razvijanje bolesti srca i krvnih sudova).

Stručnjaci preporučuju da se držite unosa jedne kafene kašičice soli dnevno, ali so se ne nalazi samo u hrani koju smo skuvali i posolili, nego i u mnogim gotovim proizvodima koje svakodnevno koristimo. Slobodno možete malo više posoliti svoju salatu, ako volite slano i začinjeno, ukoliko izbacite ostalo, što vam donosi prekomerne dnevne doze soli. Kako to da učinite?

Kuvajte

Pre svega, kontrolu unosa soli postići ćete tako što ćete jesti pretežno kod kuće i to hranu koju ste sami spremili. Kuvano, pečeno, prženo, meso i povrće – sve što volite da jedete, možete umereno da posolite i da imate uvid u to koliko ste soli potrošili u odnosu na količinu hrane koju ste pripremili (za sebe ili za sve ukućane). Najviše soli unosimo konzumiranjem gotovih i polugotovih proizvoda – hleb, razna peciva, grickalice – a kad jedemo u restoranima ili naručujemo hranu, ne možemo da kontrolišemo unos soli, odnosno, sigurno unosimo prekomerne količine, u koje nemamo uvid.

Comments