Kortizol je hormon koji oslobađaju nadbubrežne žlezde i naziva se hormonom stresa – luči se u stresnim situacijama i reguliše reakciju tela na stres, ali takođe utiče i na varenje, imunološki sistem, raspoloženje, seksualnost i opšti nivo energije. 

Visok nivo kortizola može da prouzrokuje povećanje pritiska, šećera u krvi, telesne težine, a pojavljuje se i kao uzrok nesanice, bolesti srca i problema sa pamćenjem. Nije dobar ni nedostatak koritzola, do koga može da dođe zbog zamora nadbubrežnih žlezda. Niži nivoi kortizola izazivaju nedefinisane bolove u telu, gubitak kose, mršavljenje, pad pritiska, vrtoglavicu. Zato je potrebno da nivo kortizola bude ujednačen, odnosno, da stres i anksioznost kanališete i neutrališete njihove posledice. Stručnjaci preporučuju razne aktivnosti, kojima se možete uravnotežiti na prirodan i konstruktivan način. 

Vežbajte svakodnevno 

Umereno vežbanje niskog intenziteta smanjuje nivo kortizola. Pored toga, od vežbanja ćete imati i druge dodatne i dugoročne koristi. Odaberite onu vrstu vežbanja koja vam je najpraktičnija i u kojoj najviše uživate – šetnje, lagano trčanje, joga, vožnja bicikla. Imajte na umu da vežbanje treba da bude relaksirajuće, jer intenzivno vežbanje može da poveća proizvodnju kortizola. 

Spavajte dovoljno 

Nesanica može da ukaže na visok nivo kortizola, ali može i da izazove preterano lučenje kortizola. Obezbedite sebi dovoljno odmora, a ako imate dugoročan problem sa spavanjem, potražite stručnu pomoć. Nesanica je takođe i jedan od prvih znakova psihičke napetosti i duševne neravnoteže. 

Naučite tehnike opuštanja 

Anksioznost i stres su glavni uzroci neravnoteže koritzola, pa je korisno da naučite da izazovete opuštajući odgovor, kako biste se suprotstavili stresnom odgovoru. Praktikujte vežbe disanja, meditaciju, jogu, tai-či, aromaterapiju, idite na masažu, bavite se umetnošću, slušajte muziku – primenite sve što vas opušta. 

Comments