Otečenost od spavanja može trajati čitav dan; čini da izgledate umorno, dehidrirano, starije – tako da je to nešto što definitivno želite da izbegnete. I pored toga, naduveno lice nakon spavanja je sasvim normalna pojava sa kojom se mnogi svakodnevno susreću. Da biste mogli da smanjite tu otečenost, potrebno je da pronađete šta je uzrokuje.

Zašto lice otiče nakon spavanja?

Koliko i kako spavate ima i te kakav uticaj na to kako će vaše lice izgledati. Otečenost najčešće nastaje zbog zadržavanja vode u licu zbog premalo ili previše sna. Zato je potrebno da spavate osam sati i imate kvalitetan san, jer to će se videti na vašem licu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emma Hoareau (@emmahoareau)

Ako spavate na stomaku, automatski okrećete lice nadole, što će zasigurno dovesti do oticanja lica. Najbolji način da sprečite tu naduvenost jeste da izbegavate da spavate na stomaku, već na leđima – tako će vaše lice izgledati najsvežije i jedro kada ustanete.

Drugi razlog oticanja jeste spavanje sa šminkom što je big no-no. Šminka ne samo da će izazvati da se vaše lice naduje, već će izazvati crvenilo, iritacije. Još jedna od negativnih posledica jeste i otečenost i crvenilo u očima. Prosta večernja rutina skidanja šminke i mazanja krema pred spavanje može sprečiti otečenost ujutru.

Pojedina hrana i alkohol su, takođe, razlog otečenosti. Tu spada brza hrana, hrana koja je visoko procesirana, grisine… Takođe, alkohol utiče na dehidrataciju organizma i kao odgovor na to – telo će zadržavati vodu.

Još neki od razloga su: menstruacija, alergije, infekcija sinusa, usporen rad štitne žlezde…

Kako trenutno smanjiti otečenost lica

Srećom postoje metode koje će vam pomoći da za vrlo kratko vreme smanjite ili u potpunosti uklonite otečenost lica. Ovo su pojedine od njih:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emma Hoareau (@emmahoareau)

Umivanje ledenom vodom je jedan od najbržih načina da se otečenost smanji. Ona će pokrenuti cirkulaciju na vašem licu, otečeno lice će splasnuti za svega nekoliko minuta. Umijte se što hladnijom vodom i onda lice blago pritiskajte peškirom.

Ohlađene kesice čaja. Jeste da će zvučati čudno što držite kesice čaja u frižideru, ali zaista će pomoći kod otečenog lica. Preporučujemo da to bude čaj od kamilice i da kesica bude vlažna, kako bi sastojci iz čaja mogli delovati na kožu.

Roleri za lice i gua sha kamen. Masaže lica mogu biti od velike pomoći ne samo da biste smanjili otečenost, već i da biste sprečili nastanak bora, i vaše lice odražavali zategnutim i jedrim. Ovo je jedna od najboljih stvari koju možete svakog jutra učiniti za vaše lice. Prvo ćete primetiti da je otečenost nestala, a kada nastavite da svakodnevno koristite roler i kamen za lice, ubrzo ćete primetiti i druge pozitivne promene na vašem licu.

Umivanje ledom i krastavcima. Prošlo je već izvesnovreme otkad je supermodel Kate Moss sa javnošću podelila svoju metodu umivanja koja joj pomaže da joj lice ostane mladoliko. Dakle, napunite umivaonik sa hladnom vodom, stavite kockice leda, stavite listove peperminta, kamilice i zeleni čaj.

Zaronite u umivaonik i držite lice pod vodom što duže možete. Ponovite ovo nekoliko puta. Primetićete instant efekat, vaše lice će odmah izgledati bolje. Ova metoda se naziva krioterapija – izaziva šok, odmah će vas razbuditi, pokrenuti cirkulaciju i smanjiti otečenost.

Naslovna fotografija: instagram.com/emmahoareau

Jovana Petković

Comments