Crvenilo na licu, sitne bubuljice i osipi nakon treninga su sasvim normalna stvar, ali ne i poželjna. Mnoge žene ne vole da se vidi koliko su crvene nakon dobrog treninga i to im je izvor sramote.

Znojenje je nešto što se prilikom treninga ne može zaobići, nešto što je čak i poželjno. Ali, tačkice od znojenja su nešto što se može izbeći, samo je potrebno da znate kako da ih tretirate i šta sve možete učiniti kako biste ih izbegli.

Šta uzrokuje tačkice od znojenja?

Znojenje samo po sebi ne uzrokuje tačkice, već ih pravi kombinacija znoja, toplote i trenja. Sve to zajedno može dovesti do začepljenja pora i onda bubuljica. Te bubuljice se mogu pojaviti na licu, vratu, dekolteu, leđima…

Ako već imate akne ili kožu podložnu bubuljicama, trenje i so iz znoja može pogoršati vaše stanje. Prašina i prljavština, takođe, nisu od pomoći u ovoj kombinaciji koja iritira kožu.

Generalno gledano, znojenje je veoma dobro za kožu. Pored osnovne funkcije koju ima, a to je da rashladi telo, znoj će i očistiti kožu, prirodno izbaciti prljavštine iz tela i otvoriti pore.

Kako ih sprečiti?

Znoj je neizbežan kada trenirate. No, da biste sprečili pojavu tačkica, potrebno je da odmah nakon treninga uklonite sve što bi moglo da iritira vašu kožu. Zato se preporučuje da se odmah presvučete ili, još bolje, istuširate nakon treninga, jer što duže ostanete u odeći mokroj od znoja, to je veća mogućnost da će vaša koža biti iziritirana.

Veoma je bitno da nosite odeću od prirodnih materijala koja neće iritirati kožu. Ako već imate problema sa bubuljicama, onda nemojte nositi uske helanke i majice likre, već zamenite opremu za trening sa pamučnim materijalima.

Dozvolite vašoj koži da diše i u toku i nakon treninga. Ako već imate osetljivu kožu, uvek birajte prirodne materijale umesto veštačkih, jer ove bubuljice ne moraju nastajati isključivo posle treninga, već kad god se oznojite. A kako dolazi leto i znojićemo se samo ako prošetamo gradom, bitno je da vodite računa o svojoj koži i pružite joj najbolju negu, a ne da je iritirate veštačkim materijalima.

Što se treninga tiče, preporučujemo da iskoristite tuš-kabine u samim teretanama, kako biste odmah skinuli znoj sa kože i kako biste se presvukli u čistu odeću. Ako, pak, niste u mogućnosti za tako nešto, posle treninga odmah idite kući i istuširajte se.

Takođe, nemojte ni slučajno ići našminkani u teretanu, jer ćete na taj način samo naštetiti svom licu. Šminka će iritirati lice u toku treninga i tako će se pojaviti ove neugodne bubuljice koje možete tako lako izbeći.

Što se tiče skin care rutine, koristite penasta sredstva za čišćenje lica umesto onih kremastih, naročito pre treninga. Stvar je u tome što kremasta sredstva za negu lica u sebi sadrže ulja koja u letnjim mesecima iritiraju kožu. Leti koristite laganu kozmetiku, a zimi je hranite sa uljima.

Ako je vaša koža masna, moguće je da joj je potreban češći mehanički ili hemijski piling. Sa redovnim pilingom ćete ukloniti višak masnoća koji može dovesti do stvaranja bubuljica. Ako ste već skloni bubuljicama i imate masan tip kože, onda preporučujemo da koristite salicilnu kiselinu koja je odlična za bubuljice, ali je nemojte stavljati više od jednom ili dva puta nedeljno. Koristite SPF kremu sa faktorom minimum 30 koji će vam omogućiti zaštitu od UVA i UVB zraka. Koristite blage kreme, koje su bolji izbor za kožu koja se lako iritira.

Naslovna fotografija: instagram.com/geml.fitness

Jovana Petković

Comments