“Moram da učim”. Da sam svaki put dobila dinar kada sam to rekla. Savest mi govori: “idiote, kretenu, nećeš položiti prijemni, nešto kasnije pašćeš ispit, uči, u-č-i”. A meni se ne da. Gledam onu knjigu, uzmem je, odlučim se, ali posle nekoliko rečenica shvatim da ne mogu. Već mi je dosadno. Nemam želju za učenjem. I onda sam pričala sa drugaricom koja je završila moj fakultet, sada je u inostranstvu, dobila je neku super stipendiju i uživa, kaže – isplatilo joj se učenje. Prisetila sam se zbog čega sam upisala fakultet, šta želim od života i zapela sam da to i dobijem. Ako se osećate kao da ste u mojoj koži, evo nekih saveta-trikova.

Odluka je pola posla. Čvrsto odluči da ćeš danas učiti.

Prostor

Nekima je lakše da uče kod kuće, nekima u čitaonici. Ako ste prvi tip, izaberite mesto za učenje na kojem možete dobro da se usredsredite na gradivo. Pre toga pripremite sve što vam može zatrebati (knjige, papire, beleške, olovke). Isključite telefon, računar, sklonite sve što može da vam odvuče pažnju. Najbolje je učiti za stolom, jer održava budnost. Prostor gde učite mora biti dobro osvetljen i provetren.

Vreme

Potrebno je da napravite raspored dnevnih aktivnosti. Isplanirajte vreme za učenje, odmor i razonodu. U savršenom svetu treba da učite svakog dana u planiranom terminu, koji vam najviše odgovara. Kako pažnju možete držati usmerenu najviše oko pola sata, pravite kraće pauze. Po mogućnosti učite ujutro, jer su tada telo i mozak odmorni.

Učite na času

Koja je svrha predavanja ako ih ne slušate? Ako ste na fakultetu i pod pomenutom svrhom podrazumevate pet poena – onda ste u nevolji. Nije svako predavanje zanimljivo, ali sigurno ćete više zapamtiti ako budete slušali. Bolje ćete razumeti i olakšati sebi, a ujedno i smanjiti učenje kod kuće koje vas svakako čeka.

Kad učiš – uči, ali stvarno

Odredite predmete kojima ćete se posvetiti tog dana. Savetovala bih vam da, dok ste odmorni, učite teže predmete. Prihvatite izazov. Kada nešto treba znati doslovno smisleno ponoviti, ponavljajte to u izvornom obliku. Morate očuvati smisao sadržaja, ali sve ostalo se može menjati. Koristite svoje rečenice, bitno je da shvatite, da znate suštinu. Možda će se to više ceniti. Kada ono što ste naučili treba primeniti, radite dodatne vežbe, rešavajte različite tipove zadatka, iako vam nisu zadati.

Potrebni elementi:

– slušanje

– čitanje

– podvlačenje potrebnog dela sadržaja

– pravljenje beležaka

– izrada sažetka sadržaja

– samostalno prepričavanje i samoispitivanje obrađenog gradiva

– raspravljanje i suprotstavljanje mišljenja o problemima u gradivu

– samostalno rešavanje zadataka

slika17 Kako da učenje bude lako?

Tabela učenja

Raspored je važan

Upoznajte se sa knjigom. Pregledajte sadržaj, upoznajte se sa tematikom koju učite. Pročitajte zaključke, naslove, razgledajte slike, šeme i slično. Čitajte tekst i tražite glavnu misao, podvlačite, izdvajajte beleške u svesku i dajte mu kratki naslov koji će vam koristiti u kasnijem razvrstavanju gradiva.

Upotrebite klikere

Povezujte sa već poznatim, smišljajte sami primere, zamislite slike u glavi ako ih već nema u knjizi, smislite “film” sa takvom situacijom.

Ponavljajte gradivo naglas

Prepričavajte ga uz samoispitivanje, proveravanje i ispravljanje, samostalno i u grupi.

slika23 Kako da učenje bude lako?

Ako se osećaš ovako, dobro prouči ovaj tekst

Reci ne Alchajmeru!

Kada završite s učenjem nekog poglavlja ili etape odmorite se nekoliko minuta. Zatvorite oči. Mirujte i razmišljajte o onome što ste učili. Nemojte da zaspite. Razgibajte se malo, popušite cigaretu, popijte sok i nastavite sa učenjem ili idite na spavanje. Koliko god vam se savetovalo da učite ujutro, zna se da većina uči kasno noću.

Kada u jednom danu učimo više različitih predmeta važno je znanje u svakom predmetu usvojiti s razumevanjem, te ono što ste naučili dobro utvrdite i smisleno povežite. Učenju novog predmeta smemo pristupiti tek posle najmanje sat vremena pauze.

Haj’mo Jovo nanovo

Danas naučeno morate, u sažetom obliku, ponavljati i sledećih dana, imali ispit u skorije vreme ili ne. Kažu da je zaboravljanje najverovatnije neposredno posle učenja, a kasnije se usporava. Tako da – ponavljanje je majka učenja. Bar prvih nekoliko puta.

Motivacija

Ako učite samo zarad ocene, uslova itd. presešće vam, garantujem. Odužiće vam se, učićete satima, a ništa vam neće ući u glavu, i odustaćete. Ako učite jer želite da znate i ako razumete svrhu učenja, znanje će vam biti veće, kraće će trajati, a ocene će biti veće.

Smislte neke nagrade za sebe. Kafa sa drugom, drugaricom, izlazak, neko nadahnuće.

Mora samo da se umre

Setite se šta ste želeli da imate, da postignete u životu. Ovo je jedini način da to i dobijete. Kada imam te krize, a imam ih češće nego što bih volela, samo se setim šta želim da postanem, i koliko je lepo kada se nađeš u učenom društvu i možeš da učestvuješ u razgovoru. Osećaj kada dobiješ stipendiju, kada neko primeti tvoj rad i trud je nezamenljiv. Tome svi težimo, da se pokažemo i dokažemo.

Pomislite da ćete tako kupiti nova kola, stan, obezbediti sebi dobar život. Samo ako ste najbolji, a postaćete ako dovoljno radite za to. Primeri su svuda oko nas. Novak Đoković nije počeo da trenira pre pet godina. On to radi ceo život svaki dan, u isto vreme, na istom mestu – na terenu. I sada ubira plodove mukotrpnog rada. To treba da vam bude na umu, a ne dosada ili to što ćete možda propustiti neku žurku, izlazak.

Neko vreme sam svuda po stanu imala porukice sa natpisom “uči” i slikom Španije u koju silno želim da odem. Izvršite pritisak na sebe. Nagradite se znanjem i dobićete uspeh.

slika33 Kako da učenje bude lako?

Motivacija je važna


Marina Marinković ne može da zamisli dan bez smeha, sarkazma i prijatelja. Voli Španiju, modu, mamu, poeziju i prozu, dobru organizaciju i Vladu Georgieva. Planira da se bavi novinarstvom kad poraste. “Don’t get confused between my personality & my attitude. My personality is who I am, my attitude depends on who you are.”

Comments