Promena počinje kada čujete – ili kada više ne možete da ignorišete – unutrašnji glas koji vam govori (šapuće, viče, moli) „ovo nije za mene, ne želim ovo“, bilo da se radi o poslu, mestu u kome živite, vezi u kojoj se nalazite. Otkriće da želite nešto sasvim drugačije od onog u čemu ste trenutno, teško je, koliko i osvešćujuće. Promena karijere je veliki korak van zone komfora i velika životna prekretnica – čak i ako se odigrava glatko, predstavlja menjanje puta kojim ste do sada išli i može biti vrlo izazovna i vrlo stresna. Na sreću, postoji dosta toga što možete da uradite kako biste jasnije shvatili šta želite i kako biste krenuli putem kojim želite da idete.

Ovo su osnovni koraci za uspešnu promenu karijere

Promena karijere zahteva iskren razgovor – sa sobom

Ako počinje kao „ja ovo više ne mogu“ promena karijere zapravo nije sasvim jasan izbor – jasno vam je da ne možete više da radite to što radite, da to nije dobro za vas, da pravite suviše kompromisa, koji će početi da se odražavaju na vaše fizičko i mentalno zdravlje, ako ništa ne uradite. Crvene zastavice su istaknite, njih jasno vidite, ali put kojim treba da krenete nije tako jasno obeležen. Za početak, vaš osećaj da to nije ono pravo za vas, sasvim je legitiman – imate samo jedan život i ne treba da ga provedete u nezadovoljstvu i strahu od rizikovanja, naprotiv, treba da isprobate sebe.

Zato vodite sa sobom taj težak razgovor i budite vrlo pošteni, da biste otkrili šta je ono što hoćete. Ako i dalje jedino znate šta više ne želite, budite otvorenog uma i dopustite da se stvari dogode – možda nećete pri prvoj promeni pronaći put kojim želite da nastavite da idete i da se razvijate. Možda ćete promeniti pravac u karijeri ponovo i ponovo – svaki put ćete biti sve precizniji – a možda ćete otkriti svoju strast radeći nešto što ne biste ni pomislili da može da vas toliko angažuje.

Pročitajte i ovo: Promena posla: Pet poslova do uspeha

Promena karijere zahteva visoko samopouzdanje

Ako želite da radite nešto što je sasvim različito od onog što sada radite, ili od vaših prethodnih poslova, nemojte otpisivati veštine i iskustvo koje ste stekli tokom svog profesionalnog putovanja. Podržite svoje samopouzdanje svešću o tome da vam može biti od koristi sve što znate i sve što ste iskusili, naročito u međuljudskim odnosima i ako konkurišete za svoj posao iz snova, a vaš CV baš nije ispunjen podacima koji vas sto posto preporučuju, nemojte se obeshrabriti. Želja i sposobnost da učite, da se prilagođavate i da radite, mogu biti važniji od prethodnog iskustva – ali mogu se i oslanjati na to iskustvo. Ako ste ranije savladavali nove veštine i počinjali da učite neki posao od početka, sigurno to možete i sada. U međuvremenu, stekli ste dragoceno iskustvo o razvijanju, prilagođavanju i učenju nekog novog posla.

Kada je u pitanju promena karijere, sve se računa – ima toliko različitih oblasti u kojima se tražene i preporučene veštine i znanja preklapaju i podudaraju, zato navedite sve što već znate. Samo nabrajanje svog iskustva i veština daće vam samopouzdanje koje vam je potrebno da se otisnete u nepoznate vode. Ako postoje neke veštine koje su vam potrebne za uspešnu promenu karijere, nešto što želite da usavršite i unapredite (znanje jezika, tehnološka pismenost), vežbajte to u slobodno vreme (možete uzeti onlajn časove).

Promena karijere nije jedan određeni posao – primetite sve prilike

Pripremite svoj portfolio, SV, biografiju, dokumenta – sve što treba da priložite prilikom konkurisanja za neki posao, pre nego što tačno odredite šta želite. I pažljivo pratite – ponude mogu doći sa neočekivanih mesta i mogu vas iznenaditi, zato budite spremni da dostavite sve što imate, kad se prilika (iznenada) ukaže.

Ako razmišljate o promeni karijere, ne čekajte da dostignete tačku da ne možete više da izdržite, da sagorite i da morate da spasavate svoje zdravlje. Možete se prijaviti na razne konkurse mnogo pre nego što napustite posao, sa mnogo manje stresa i pritiska. Možete se osećati sigurno, dok isprobavate razne prilike – možete postaviti sebe u poziciju da birate i da budete traženi, što je u startu daleko bolje nego da krećete u potragu za poslom strahujujući i sa osećanjem da ste pritešnjeni i da morate da prihvatite bilo šta, da morate da uskočite u prvi voz koji naiđe. Da biste sebi otvorili put za promenu karijere i da biste sačuvali nerve i zdravlje prilikom prestrojavanja, uočite na vreme sve jasne znake upozorenja i što pre povdite sa sobom onaj iskren razgovor o tome šta želite i zašto vam je potrebna promena.

Pročitajte i ovo: Promenite svoj odnos prema promenama

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments