Empatija može biti autodestruktivna – ako se suviše uživljavate u probleme i osećanja drugih, zaboravićete na sebe, ili ćete svoje probleme minimalizovati i smatrati da sami morate sa njima da se nosite, jer je svima teže nego vama. U ljubavnom odnosu, empatija može da bude naročito autodestruktivna i može vam zagorčati ljubavni život više nego što bi to učinila sebičnost, ili površnost. Ali, vi ne možete biti sebični i površni, samo možete pokušati da realno sagledate posledice preterane empatije i izbegnete destruktivna ponašanja.

View this post on Instagram

She always makes a mess

A post shared by Cole Herrmann (@cole_herrm) on

Zamišljate pozitivnost svog partnera

To može da bude nezgodno – partner vas je povredio svojom sebičnošću, napravio je neki prestup koji shvatate kao izdaju, ignorisao je vaše izraze osećanja i vi ste uvređeni i povređeni. Imate žestog dijalog u svojoj glavi – to nije kao da smišljate šta ćete mu reći kad se vidite, nego vaša bujna mašta smišlja čitav tok i rasplet te rasprave! U vašoj glavi on se već silno pokajao, obratio vam se najnežnijim rečima, shvatio koliko je pogrešio, izvinio se i dao obavezujuća obećanja… Rekao je sve ono što ste vi hteli da čujete i odjeci i utisci te zamisli vama su realni – kad se sretnete sa partnerom osećaćete se kao da ste sve već raščistili i očekivaćete od njega da se ponaša u skladu sa obećanjima koja nikad nije dao. Uviđate zamrešeni tok ovog modela ponašanja? Vi ste sve odživeli i odradili umesto njega, on uopšte ne mora da se trudi. Osim što mora, u realnosti. Inače neće ceniti ništa što mu se olako daje, naročito ne oproštaj.

Ponašate se kao da mu čitate misli

Što verovatno i radite, jer uopšte nije teško. Verovatno tačno znate kada je vaš partner uplašen, a kada je ljut, kada je frustriran, zabrinut, depresivan i treba mu pomoć. Ali vi ne čekate da vam on nešto poveri, da vas uključi u svoj život i probleme i da pokaže da se oslanja na vas da ćete ga razumeti i pomoći mu. Vi već priskačete u pomoć, a da on nije ni reč rekao i ostavljate ga u uverenju da ne mora ništa ni da kaže, a da ne može ni da nešto sakrije od vas – da nema prava na privatnost u svojoj glavi. Vremenom će on postati distanciran, nastojeći da umakne vašoj nasrtljivosti, a vi ćete postati ogorčeni što on uvek očekuje da ostavite sve i brinete o njemu, čim se namršti. I što vam nikad nije zahvalan što to radite. A kad počnete tako da se osećate, znači da ste se odavno ostavili komunikacije i krenuli svako svojim, usamljenim putem obostranog nerazumevanja.

Comments