Hot topics

#HairHacks: Kako da tvoja kosa izgleda savršeno čak i na +30 stepeni

#kidsfashion: Najslađi stajlinzi za tvoje omiljene mališane

7 saveta kako da pobediš infekcije na prirodan način i bez upotrebe antibiotika

Beograd postaje sve veći Glovo-grad

Tvoj beauty vodič kroz najbolje tissue maske za lice

Sara Oster ti otkriva jednostavne trikove kako da stilizuješ kosu i tokom leta, a da je ne oštetiš!

Najlepša destinacija koju još uvek možeš posetiti ovog leta (ali i jeseni)!

U susret letovanju: Stvari koje obavezno treba da imaš u koferu

Kako da pronađeš motivaciju kada je jednostavno nemaš?

#beautycrush: Prirodan, a ujednačen ten i kako ga postići

1/2

Neke stvari emotivno inteligentni ne rade – a te stvari se uglavnom tiču ignorisanja i potiskivanja osećanja – ali poznaćete ih po onome što uvek rade, odnosno, po tome kako se ponašaju prema sebi i drugima.

Veoma su samosvesni

To znači da su potpuno svesni svojih osećanja i da znaju kako to utiče ne samo na njih, nego i na druge ljude. Zato ne dopuštaju sebi da upadnu u afekt, ali nikad i ne ignorišu svoja osećanja – oni ne reaguju nepromišljeno i bezobzirno, iako odluke donose pre srcem, nego razumom. Njihovo srce je mudro i daje pravi odgovor na situaciju, ne upadajući u zamke besa ili drame i patetike.

Uvažavaju osećanja drugih

Emotivno inteligentne osobe su veoma saosećajne, ali to ne znači da će se lako sažaliti nad nekim, već da će razumeti kako se neko oseća i svoje ponašanje (zahteve) prilagoditi tome. Osim toga, kad neko ko se loše oseća primeti da ga druga osoba razume i uvažava, odmah postaje sabraniji i spremniji za saradnju.

View this post on Instagram

Cheetah chick

A post shared by Cole Herrmann (@cole_herrm) on

Oni upravljaju svojim osećanjima

Pošto su svesni svojih osećanja, mogu da im dozvole da ih ne ispolje, ako to nije adekvatno ili bi moglo da im šteti. Takođe, oni primećuju, pošto su veoma senzitivni, kada drugi pokušavaju da manipulišu, da “hvataju na emocije” ili da im nametnu osećanje krivice i ne dozvoljavaju nikome da upravlja njihovim osećanjima.

Ne osećaju se kao žrtve

Pošto svesno upravljaju svojim osećanjima, oni nikada ne krive druge ako se osećaju loše – prihvataju i nose odgovornost za svoja osećanja, svoje akcije i svoj život. Među emotivno inteligentnim osobama nećete naći one koji se stalno žale, koji opterećuju prijatelje pričanjem o svojim problemima (uvek istim) i koji su nezadovoljni sobom i svojim životom.

Realni su i skromni

Visoka emotivna inteligencija omogućava otklon u odnosu na ego – ovim osobama nije teško da budu skromne, na najrealniji mogući način. One su svesne sebe, osećaju se dobro sa sobom, poznaju svoje vrednosti i svoje mane i nemaju nikakvu želju da se dokazuju, hvale, trijumfuju nad nekim – ne upadaju u zamke ega i njihova skromnost nije lažna. Umeju da prime pohvalu koju zaslužuju i raduju se zbog svog uspeha – kao što umeju da daju kompliment i da se raduju zbog drugih.

Editors choice