Vreme praznika samo po sebi asocira na obilje hrane i pića, a samim tim i na izazove sa kojima se svako od nas, unutar svoga bića bori protiv tih slasnih neprijatelja. Pravo je pitanje kako biti osoba jakog karaktera koja će odoleti iskušenjima koje izaziva praznična trpeza. I kako ostati smiren pored svih pomešanih osećanja po pitanju ishrane? Kako izbeći osećaj krivice i s mirom uživati u hrani? Na ova i slična pitanja, pokušaćemo da odgovorimo u ovom tekstu.

Budimo iskreni odmah na početku- za naše podneblje, prejedanje tokom praznika je praktično tradicija. To, naravno, ne znači nužno da ćete dobiti na težini, već da malo obratite pažnju na određene stvari i prvenstveno, osluškujete svoje telo. Sve dok to radimo razumno i s merom, uživanje u ukusnoj hrani neće predstavljati nikakav problem. Ipak, samo prejedanje nosi sa sobom posledice koje se ne odnose samo na povećanje telesne težine. Pored viška kilograma, ono može prouzrokovati i neprijatan osećaj jer je želudac pretpan, i zbog toga vrši pritisak na susedne organe. Takođe, naše telo preživljava veliki stres i suočava se sa teškim umorom, a naši organi rade prekovremeno ne bi li razgradili svu tu hranu. Stoga, kako izbeći prejedanje?

Balans je vrlo bitan

Ni ne pomišljajte na preskakanje obroka, naročito ne doručka. Poznato nam je da određeni broj ljudi bira da preskoči ručak jer kasnije idu na porodičnu večeru. Međutim, iako mislite da ste time postigli kalorijski deficit, zapravo ste dopustili sebi da pojedete ogromnu količinu kalorične hrane što ne biste postigli jednim regularnim obrokom. Bonus savet: ako već pravite kalkulacije oko obroka, neka vaš doručak bude onaj koji je kaloričniji u odnosu na ostale obroke. Jer, ukoliko je vaš prvi obrok kvalitetan, to će znatno smanjiti glad u toku dana, a samim tim i šanse za prejedanje.

Comments