Zbog ubrzanog načina života često nam se desi da budemo prinuđeni da se hranimo nezdravo i tako u sebe unosimo nepotrebne kalorije. Međutim, postoje načini da naša ishrana bude i zdrava i brza, a nama posle neće biti mučno da se pogledamo u ogledalu. Slede saveti kako da uštedite kalorije i odlučite se za poželjnije namirnice.

Izbegavajte gazirana pića i kafe sa ukusima

Iako nam se čine kao najlakši odabir dok sedimo u kafiću, svi ovi napici puni su nepotrebnih sastojaka. Lepo dekorisane kafe raznih ukusa deluju primamljivo, ali setite se da one sadrže velike količine šećera, što nije baš poželjno. Npr. jedna šolja moke ima 290kcal, što je isto kao da pojedemo 100g čokoladne torte. Ako ste na dijeti ili jednostavno pazite na ishranu, uvek je dobar izbor neki sok od sveže ceđenog voća, a ako baš osećate potrebu da popijete kafu, onda se odlučite za tursku kafu ili espreso.

Slika 1  .. Kako izbeći suvišne kalorije?

Oprezno sa kaloričnim kafama

Budite pažljivi sa suvim voćem

Da, istina je, suvo voće jeste zdravo, ali je krcato kalorijama. Verovali ili ne, ima mnogo više kalorija od sirovog i stoga moramo voditi računa o količini koju unosimo. Npr. 100g suvih šljiva ima 268kcal. Naravno, ako se dvoumite između neke čokolade i suvog voća svi će vam preporučiti ovo drugo. Voćni šećer ne dospeva u krv odjednom već postepeno, i samim tim osećaj sitosti traje duže.

Obavezno doručkujte

Dobro je poznato da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Ne samo zbog toga što nam daje energiju već nam pomaže i da ostanemo vitki. Stručnjaci kažu da ćemo, ukoliko imamo obilan doručak, u toku dana uneti manje kalorija. Ako želite da započnete dan zdravo, onda za doručak odaberite sveže voće, žitarice i niskomasni jogurt. Mala prednost doručka jeste što za ovaj obrok možete jesti i malo masniju hranu, koja se ne nalazi na vrhu poželjnih namirnica, a da ipak ne vidite promene na svojoj figuri. Naime, sva će se ta hrana do večeri potrošiti, bez obzira na to koliko ste aktivni. To je još jedan razlog više da ne preskačete ovaj obrok.

Slika 2  .. Kako izbeći suvišne kalorije?

Započnite dan kvalitetnim doručkom

Vanila

Kada imamo napade gladi, najveća misterija jeste kako im se odupreti. U trenucima kada osećamo želju za nečim slatkim, nivo insulina u našem organizmu veoma je nizak. Ako posegnemo za keksom, napravićemo samo još veći problem. Naime, nivo šećera naglo će skočiti, ali će veoma brzo i opasti, pa ćemo nastaviti da unosimo još slatkiša. Da se ovo ne bi desilo, imajte pri ruci vanilu u bilo kom obliku, i kada osetite napad, mirišite ovu biljku. Njena aroma momentalno će zaustaviti napad gladi. Ovaj trik istovremeno je i delotvoran i prijatan.


Nataša Gajić – romantična, druželjubiva i opuštena. Voli modu i Audrey Tautou. Opušta se uz popodnevnu kafu i časopise. Veruje da je harizma ključni začin za dobar stil.

Comments