Blue jeans je materijal koji je prvobitno korišćen za izradu radnih odela namenjenih rudarima, kopačima zlata i kaubojima. Postaje aktuelan 1855. godine, kada je bavarski emigrant Levi Štraus započeo proizvodnju u San Francisku. Na početku je proizvodio jeans u raznim modelima i prvobitni materijali za izradu su bili pamuk, lan i industrijska konoplja. Kako se širila potražnja, shvatio je da je vreme da krene u serijsku proizvodnju.  1866. proizvodnja i prodaja po celoj Americi je bila toliko velika da je Levi Strauss napravio magacin na četiri sprata. Od pedesetih godina pa nadalje, kako zbog rock’n’roll-a, Marlon Branda , Džejms Dina i, naravno, legendarnog rock pevača Elvisa Prislija, jeans postao simbol zapada.

Kako je nastao blue jeans 1 Kako je nastao blue jeans

Popularnost se proširila po celom svetu, na sve staleže i na sve periode dvadesetog veka. Može se reći da je obožavanje džinsa, od strane mnogih populacija, bez obzira na rasu i religiju, predstavljalo socijalnu revoluciju, koja se širila na planetarnom nivou i potvrđivalo jednakost među rasama i polovima, anulirajući klasne razlike.

Postoji više teza o nastanku naziva džinsa. Jedna od njih je da reč džins potiče od naziva platna koje se u Đenovi koristilo za pravljenje jedara, kao i odela za mornare. Druga teza kaže da je ovo platno korišćeno za izradu jedara, ali u francuskom gradu Nimes, i da odatle potiče naziv denim.

Džins je uvek bio inspiracija mnogih kreatora i uvek će biti, ali više o tome neki drugi put.

Kako je nastao blue jeans 2 Kako je nastao blue jeans

Izvor fotografija: unsplash.com

Comments