Orasi, jaja, šećer, mleko, čokolada, maslac i narandža. Miriše na slatko i na jednu od najpopularnijih srpskih torti – Vasinu tortu. Recept za ovu tortu sigurno ćeš pronaći u bakinoj staroj svesci, sa pohabanim koricama i vrlo verovatno umazanim stranicama – od šećera, šlaga ili fila verovatno. Da li ćeš se usuditi da je napraviš? Pitanje je!

Ni manje ni više, ovaj izazov prihvatio je poznati holandski kuvar i zvezda kanala 24Kitchen Rudolph van Veen. Po načinu pripreme reklo bi se da je Rudolph ovaj recept upravo pročitao u jednoj takvoj staroj svesci, a ujedno je imao i savet prijatelja iz Srbije.

Naime, Rudolph se koristio trikom naših baka, te je prilikom pripremanja torte sastojke merio šoljicom, naravno sve otprilike!

Ako ste ikada prelistali bakin kuvar primetili ste da su se mere uglavnom iskazivale u šoljicama: dodajte “polja šoljice oraha”, “dva prsta šećera” i tako dalje i tako otprilike. Naše bake nisu bile precizne, ali su nekako uvek znale pravu meru. Srpske torte su sve samo ne jednostavne za pripremu, a sam ključ je u dobro izbalansiranoj količini sastojaka. Sama tehnika merenja sastojaka šoljicom jedina je olakšavajuća okolnost, a ako znate da protumačite kako se mere sastojci, i svemu tome dodate pravu meru ljubavi, onda možete očekivati odličan, pardon – ukusan rezultat.

Uz sve dužno poštovanje Rudolpha i njegovih fenomenalnih sposobnosti, verujemo da ne bi bilo tako jednostavno napraviti ovu komplikovanu srpsku tradicionalnu tortu, da nije imao pomoć prijatelja i pomoć šoljice. Doncafe šoljica, sa unutrašnje strane ima ispisane mere, baš one koje su i naše bake koristile i tako je Rudolph dobio priliku da zablista praveći srpsku tortu, odnosno da dešfiruje recept napisan u staroj svesci.

Na unutrašnjosti šoljice pišu sve one šifre poput “da kažeš puna”, a odnosi se na 100 grama ili “otprilike dva prsta” što mu dođe oko 10 do 30 grama. “Da prekrije dno” šifra je za 10 grama!

Rudolph se, moramo da priznamo, odlično snašao  i savršeno odgovorio na izazov. Mada, voleli bismo da čujemo i komentar naših baka na njegovu modernu tehniku ukombinovanu sa njihovim starim trikom.

Naslovna fotografija: instagram.com/rudolphvanveen_official/

Comments