Kada kažemo mleko, sve više ljudi pomisli na neki od netradicionalnih oblika – bademovo, kokosovo, sojino… Osobe koje su intolerantne na laktozu ili im iz bilo kog drugog razloga ne prija mleko životinjskog porekla, odlučuju se za alternativu koja im najviše odgovara.

Danas ćemo govoriti o njegovom veličanstvu – bademovom mleku. Ono sadrži mnogo vitamina i minerala koji su neophodni za zdravo i neometano funkcionisanje organizma.

Bademi su nutritivno bogati zdravim materijama, ne sadrže zasićene masne kiseline i holesterol. Obogaćeni su omega 3 masnim kiselinama koje su odlične za lečenje kardiovaskularnih bolesti, proteinima, kao i nezasićenim masnim kiselinama. Moguće ga je napraviti i u domaćoj radinosti i biće iste nutritivne vrednosti kao i mleko koje možemo pronaći na tržištu – ako ne i zdravije.

Bademovo mleko ima prijatan, orašast ukus i kremastu teksturu koja podseća na obično mleko. Iz tog razloga je ovo omiljeni izbor vegana i osoba koje su netolerantne na mleko i mlečne proizvode. Komercijalno bademovo mleko dolazi u vidu različitih robnih marki i ukusa. Zbog zdravstvenih razloga je najbolje da birate bademovo mleko koje ne sadrži dodatni šećer, a u nastavku teksta pogledajte na koji način možete da ga pripremite. 

 

Jednu šolju badema preliti vodom i ostaviti da odstoji bar 12 sati. Vodu prosuti, a bademe ubaciti u blender. Sipati 5-6 šolja vode, prstohvat soli i malo arome vanile. Zasladiti jednom do dve urme kojoj ste prethodno izvadili košticu. Razmera badema prema vodi neka bude 1:3. Imajte u vidu da bademi u vodi nabubre i njihova količina se gotovo udvostruči.

Nakon što izblendate sve sastojke, smesu procedite kroz cediljku ili gazu.

Bademe koji su vam ostali nemojte bacati, stavite ih u frižider i kasnije iskoristite za ovsenu kašu ili kolač.

Od ove mere dobićete nešto više od 1 l mleka koje možete čuvati u frižideru 4 dana.

Comments