Srebrni nakit je blistav, svetlucav, izaziva strahopoštovanje i nikad ne izlazi iz mode. Međutim, kako vreme prolazi, čak i najsjajniji srebrni komadi mogu početi da tamne i da gube sjaj. Kako bi vaš nakit izgledao kao da ste ga tek kupili, postoji nekoliko smernica kako da očistite srebrni nakit kod kuće.

Koliko često se čisti srebrni nakit?

Umesto što mesecima izbegavate da ga nosite, pokušajte da očistite srebrni nakit kod kuće, ali na nedeljnom nivou. Preporučuje se da ga čistite bar jednom nedeljno, jednostavnim, domaćim sredstvima za čišćenje nakita.

Srebrni nakit je najbolje čuvati u torbi otpornoj na mrlje koju ste kupili kod lokalnog juvelira kako ne bi dobio tamne mrlje. Obavezno zapamtite da ga držite dalje od vlage.

Kako da očistite srebrni nakit kod kuće?

Dobre vesti su da vam zaista nije potreban niz specijalizovanih proizvoda za čišćenje kako bi vaš nakit izgledao kao potpuno nov. Umesto toga, možete iskoristiti proizvode koje imate u svom domu, kao što je deterdžent. Nakit se može očistiti sredstvom za čišćenje nakita kupljenim u prodavnici. Savršeno sredstvo za čišćenje nakita je deterdžent za suđe u kombinaciji sa mekanom četkicom za zube.

Koraci za čišćenje srebrnog nakita

Korak 1: Pomešajte deterdžent sa vodom – Sipajte mlaku vodu u činiju i dodajte malo deterdženta za sudove.

Korak 2: Neka nakit odstoji – Dovoljno je oko 5 minuta. Međutim, ako nakit nije bio čišćen duže vreme, onda slobodno ostavite da stoji u vodi još koji minut.

Korak 3: Istrljajte – Lagano četkajte nakit novom mekom četkicom za zube.

Korak 4: Isperite i osušite – Stavite srebrni nakit u mlaku vodu i isperite ga. Osušite ga na vazduhu ili pažljivo obrišite peškirom, ubrusom ili običnom krpom.

Pošto srebro može lako da potamni, preporučuje se korišćenje krpe za poliranje srebra nakon svakog čišćenja kako bi metal zadržao sjaj.

Kako da očistite srebrni nakit sa dragim kamenjem

Dok budete čistili srebrni nakit, drago kamenje će proći kroz isti proces. Znajte da je drago kamenje mahom čisto, a prljavština se uglavnom skuplja između kamenja i prstenja ili u delu u kom stoji dragi kamen. Kamenje će izgledati manje svetlucavo. Budite oprezni tokom korišćenja četke sa mekim vlaknima i nemojte njom da prelazite preko dragog kamenja, gde je to moguće.

Drago kamenje se može očistiti korišćenjem blagog deterdženta za sudove i umakanjem u hladnu, a zatim u toplu vodu. Ukoliko koristite ultrazvučni čistač, uverite se da to drago kamenje nije već očišćeno.

Čistite ga krpom za poliranje srebra

Ako je moguće, nabavite posebnu krpu za poliranje nakita. Kad polirate srebro, preporučuje se krpa za poliranje srebra. Možete ih kupiti kod lokalnog zlatara ili putem interneta.

Koristite blag deterdžent

Umesto da koristite jake proizvode, odlučite se za laganiju alternativu. Blag deterdžent za suđe je najbolje sredstvo za čišćenje i srebrnog i zlatnog nakita.

Potražite savet u vezi sa dragim kamenjem

Svaki dragi kamen ima različite karakteristike, te se savetuje da se konsultujete sa svojim juvelirom o najboljim metodama čišćenja dragog kamenja. Međutim, za brzi sjaj ih obrišite krpom za drago kamenje koju, takođe, možete kupiti kod lokalnog zlatara ili putem interneta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by sara steens (@by.hopsasaar)

Ne koristite jake hemikalije

Jake hemikalije i abrazivi mogu oštetiti srebro i stvoriti ogrebotine, zatamnjenje i dodatnu prljavštinu. Proizvodi za čišćenje sa jakim hemikalijama, kao što je izbeljivač, mogu oštetiti i skinuti boju sa srebrnog nakita.

Nemojte koristiti sredstva za dezinfekciju ruku

Iako je možda primamljivo posegnuti za sredstvom za dezinfekciju ruku, ovi proizvodi mogu učiniti više štete nego koristi. Oni mogu da budu štetni za mekše kamenje i metale, posebno za srebro.

Nemojte koristiti sledeće proizvode

Dok tražite proizvode za čišćenje, postoje određene stvari koje bi trebalo da izbegavate. Sirće je blago kiselo i može da naškodi nakitu, posebno pozlaćenom srebru. Izbegavajte pastu za zube i sodu bikarbonu, jer mogu da izgrebu srebro.

Pročitajte još i: Modne lekcije koje smo naučili na TikToku

Naslovna fotografija: instagram.com/deepikasofficial

Marija Gavrilović

Comments