Kako poboljšati negu kože tela pred leto, kad ćemo nositi sve više kratke i lepršave odeće? Uprkos našem znanju o nezi lica, imamo mnogo toga da naučimo o pravilnoj rutini nege tela. Sve znamo o kozmetičkim proizvodima za lice i noćnom režimu u 7 koraka, ali često previđamo važnost hidratacije kože tela. Spremno ulažemo značajan novac u kremu za lice od 50 ml, a ipak odustajemo od ideje da potrošimo isti iznos na kremu za telo od 500 ml.

Uzmite u obzir kožu na vratu i dekolteu, hidrirajte ruke i stopala i tretirajte područja sklona isušivanju, poput laktova i kolena. Uspostavljanje pažljive rutine nege lica prilagođene vašim potrebama je ključno, ali je važno zapamtiti da koža tela takođe zahteva svakodnevnu negu i pažnju. Evo kako da joj to pružite na 4 načina.

Kako poboljšati negu kože tela

Ne potcenjujte hidratantnu kremu

Potcenjivanje važnosti hidratacije tela, posebno posle tuširanja, neizbežno će dovesti do suve, beživotne i zategnutije kože. Hidratacija je ključni korak u svakodnevnoj rutini nege tela. Prekomerna upotreba sapuna ili gela za tuširanje može doprineti slabljenju prirodne zaštitne barijere kože. Smanjenjem količine sapuna ili gela koju koristimo, možemo sprečiti da naša koža ostane tako ranjiva.

Međutim, s obzirom na rutinu svakodnevnog tuširanja, ključno je da nadoknadimo lipide, ceramide i druge esencijalne aktivne supstance koje čine zaštitnu barijeru kože – kremu treba nanositi svaki dan nakon kupanja, posebno kad je u pitanju veoma topla voda. Da biste postigli najbolje rezultate, važno je da koristite proizvode posebno formulisane za potrebe svakog dela tela. Na primer, neće vam biti potrebna ista krema na suvim i grubim laktovima, kao na nogama ili rukama.

Lagano sa uljima za telo

Trenutno vlada zasićenost skincare sadržaja na našim Instagram feedovima. Kao rezultat toga, ulja za telo postaju sve popularnija – ipak, i ona imaju prednosti i mane. Jednostavno se nanose i pružaju trenutni osećaj mekoće. Međutim, važno je napomenuti da ulja za telo u potpunosti ne hidriraju našu kožu – iako mogu da je hrane i omekšaju, ne zadovoljavaju potrebe kože za hidratacijom u celosti.

Zato je ključno da se upotreba ulja za telo dopuni kremama ili losionima (u zavisnosti od potrebe za hidratacijom) koji zapravo obezbeđuju vodene aktivne supstance neophodne za prirodni faktor hidratacije kože, za najbolje rezultate.

Nemojte raditi piling svaki dan

Piling pomaže koži da se regeneriše i uravnoteži nivoe proizvodnje sebuma. Međutim, ne treba preterivati, jer to može dovesti do neželjenih rezultata. Preterani piling može izazvati neravnotežu na koži. Kad vršimo piling kako je preporučeno za naš tip kože, ona deluje mekano, ujednačeno i sjajno. Ali, ako preteramo, koža može reagovati povećanjem proizvodnje ulja kao zaštitne mere protiv upale.

Što se tiče učestalosti, standardna preporuka je piling dva do tri dana u nedelji, osim ako ne koristite tonike, koji obično imaju nižu koncentraciju aktivnih sastojaka. Važno je da slušamo svoju kožu. Ako primetimo crvenilo ili povećanu masnoću, to može ukazivati na to da koristimo previše aktivnih sastojaka. U takvim slučajevima, trebalo bi ili da prilagodimo svoju rutinu ili da smanjimo učestalost nanošenja pilinga.

Budite strpljivi

Čest je osećaj razočaranja kad nešto ne ispuni naša očekivanja. Koži je potreban period adaptacije. Kad god uvedemo novi proizvod u našu rutinu, preporučljivo je da omogućimo period prilagođavanja. U prvih 15 dana ili meseca ne bi trebalo da ga koristimo svakodnevno. To je isto kao da započnete rutinu u teretani. Ne počinjete tako što ćete prvog dana dizati teške tegove. Morate postepeno da trenirate svoje telo kroz vežbe. Razmišljajte o nezi kože na isti način.

Ovaj fenomen je posebno čest kod proizvoda bogatih aktivnim sastojcima, kao što su retinol, derivati vitamina A i kiseline za piling. Od ključnog je značaja da ove proizvode uvodite postepeno i da uvek sledite data uputstva.

Pročitajte i ovo: Kako na bezbedan način koristiti retinol tokom leta

Naslovna fotografija: instagram.com/amandaastrand

Božica Luković

Comments