Mentalne bolesti su definitivno tema o kojoj se ne govori dovoljno, a još manje se govori o tome kakva je podrška potrebna osobama koje imaju određenu mentalnu bolest. Kako na pravi način prići osobi koju volite, i pružiti joj potrebnu podršku – da zna da će sve biti u redu? Ako ste se nekad zapitali ovako nešto, već ste divan partner za vezu, jer nije nimalo lako gledati kako se osoba koju volite muči, koja god mentalna bolest da je u pitanju.

Kako ćete konkretno postupiti zavisi i od prirode same bolesti i od vašeg partnera. U svakom slučaju, najbolje je da se posavetujete sa psihoterapeutom da biste od stručnog lica dobili konkretne savete. No, i pored toga, postoje opšta mesta koja treba da uzmete u obzir kada želite da budete podrška vašem partneru u njegovoj borbi.

Saznajte što više možete o konkretnoj bolesti

Popričajte sa partnerom i dopustite da vas informiše o svom mentalnom stanju, probajte da razumete u kojoj meri to utiče na njegov život. Pretražujte na internetu načine da pružite podršku za konkretnu bolest, koji su njeni simptomi, šta može da pomogne da se okidači smanje.

Ako idete na psihoterapiju, posavetujte se sa stručnim licem i zatražite savet šta sve možete da uradite i na koji način će njegova mentalna bolest uticati na vaše mentalno zdravlje, jer ni vama neće uvek biti lako da se nosite sa težinom bolesti.

Nemojte ih pritiskati da se otvore

Nije svima lako da pričaju o tome kako se osećaju, pa čak ni sa ljudima sa kojima su najbliži. Naoružajte se strpljenjem, biće vam potrebno. Nemojte pokušavati da terate vašeg partnera da vam priča o ovako teškim temama ako mu nije do toga. Samo mu dajte do znanja da ste tu za njega i da može da priča kad god poželi, u redu je i da ga više puta podsetite na to.

Zagrljaj je nekad sve što je potrebno

Znamo da zvuči kao da ne radite mnogo toga kada zagrlite nekog, ali upravo to može biti vid podrške koji je potreban vašem parnteru kad se ne oseća dobro. Zagrljaj uvek pomaže, naročito u najtežim trenucima. Naravno, ako zagrljaj bude prihvaćen, jer ni to ne treba da se sili.

Nemojte donositi nikakve pretpostavke

Ako ne znate i ako nije zvanično dijagnostikovano, nemojte donositi pretpostavke o mentalnoj bolesti. Takođe, nemojte pretpostavljati kako se druga osoba oseća. Najbitnije je da ne umanjujete njena osećanja, čak i ako vam se ona čine isuviše dramatično, jer nikad ne možete znati kako se neko drugi oseća. Nemojte pokušavati da umanjite njenu patnju, emocije, da umanjujete realnost te osobe. Dajte joj do znanja da je sve što oseća validno i normalno.

Imajte svoje granice

Ljubav jeste da idemo preko sebe da učinimo nešto za osobu koju volimo, a naročito ako je ta osoba bolesna. No, koliko god da se trudite da budete tu, budete podrška i dajete sve od sebe, budite svesni da je nekad na samoj osobi da sebi pomogne i niko drugi to ne može uraditi umesto nje.

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Jovana Petković

Comments