Posao stjuardese je san mnogih devojaka, za neke, koje su se u njemu već oprobale, on predstavlja lepo iskustvo od godinu-dve dana, a za druge, koje su se na kraju pokajale što su se uopšte upuštale u to, negativno iskustvo koje bi najradije zaboravile. Stjuardesa, osim onih osnovnih kvalifikacija poput poznavanja engleskog jezika i završene (minimum) srednje škole, mora da bude i strpljiva, tolerantna, u svakom trenutku spremna da pomogne i odgovori, sposobna da ostane sabrana i u kriznim situacijama. I, ako devojka (ili momak!) zainteresovana za ovaj posao ispunjava sve od navedenog, evo šta je još potrebno i kako da, napokon, postane stjuardesa.

stewardessen Kako postati stjuardesa?

Obuka u JAT Airways-u

JatLogo Kako postati stjuardesa?Avio-kompanija JAT Airways poseduje poseban centar u kome se zainteresovani obučavaju za sve profile zaposlenih u vazduhoplovnoj kompaniji (članove letačke i kabinske posade, zemaljsko operativno ili komercijalno osoblje), ali i one zainteresovane za rad u poslovima koji imaju veze sa vazdušnim saobraćajem (u turističkim agencijama ili na aerodromima). Ovaj centar se nalazi na aerodromu Nikola Tesla i opremljen je svim potrebnim nastavnim sredstvima.

Kursevi za kabinsku posadu obuhvataju:

  • Bazni kurs STW/STD – Cabin Crew Initial Training
  • Kurs za produženje ili obnovu dozvole
  • Kurs za upis tipa vazduhoplova
  • Kurs za persere
  • Kurs za instruktore

Uslovi koje morate da ispunite da biste se prijavili su:

  • da imate do 25 godina;
  • završenu (bar) srednju školu;
  • da vladate engleskim jezikom (srednjeg B nivoa) i da se služite bar još jednim jezikom (dovoljan je početni nivo).

Kandidatima se engleski jezik proverava kroz test i intervju, zatim se proverava da li su u mogućnosti da za manje od 3 minuta preplivaju 100m, traži im se diploma za poznavanje drugog stranog jezika i odlazak na lekarski pregled.

Cena kursa je €1,650 i ova cena uključuje teorijsku i praktičnu nastavu, kao i priručnike. Prvi, teorijski deo kursa traje 3 radne nedelje. Sledeći, praktični, obuhvata posete avionu, vežbe u simulatoru i 5 letova na redovnim linijama JAT Airways-a. Troškove selekcije i polaganja ispita takođe snose kandidati.

Comments