Ako u 2024. želite da naglasite dubinu i dimenziju kose pomoću slojevitih nijansi i nadograđujućih tonova, verovatno ste u nekom trenutku pretražili kako postići babylights pramenove. Svaki specijalizovani frizer će vam savetovati da počnete od pramenova, imajući u vidu da njihovo bojenje predstavlja najlakši način za dodavanje vizuelnog volumena kosi.

Babylights su ultra-nežni pramenovi koji pružaju svetao i prirodan look. Suptilna tehnika bojenja kose dodaje živopisnost frizuri, stvarajući željeni izgled bez dramatičnih kontrasta.

Često nazivani i playground highlights, babylights nude nenametljiv i lako održiv način poboljšanja boje, dok ostajete verni prirodnoj nijansi. Zvezde poput Hailey Bieber, Jennifer Lopez, Jennifer AnistonBeyoncé i Ciare dokazale su da ova frizura pristaje svim tipovima kose i tonovima kože.

Kako postići babylights pramenove?

Po čemu se izdvajaju?

Babylights predstavljaju izdvojene tanke pramenove čiji su slojeviti tonovi razmazani po njihovoj čitavoj dužini, stvarajući dojam prirodno posvetljene kose na suncu. Tehnika uključuje kombinaciju bojenja i upotrebe folija, slično kao balayage i tradicionalno izvlačenje pramenova. Međutim, babylights je suptilniji od drugih tehnika posvetljivanja i razlikuje se od uobičajenog balayagea jer počinje odmah uz koren (balayage obično počinje nekoliko centimetara niže i postaje svetliji prema krajevima, stvarajući ombre efekat). Babylights se nanosi po celoj dužini kose, od korena do vrhova, a nakon toga se primenjuju folije kako bi se stvorile manje sekcije za besprekorno stapanje boja.

Koje su prednosti tehnike?

Stručnjaci tvrde da najveća prednost babylights tehnike leži u tome što pruža maksimalnu dimenziju sa minimalnim održavanjem. Babylights donosi svežinu bez napornog održavanja (a uz to zahteva i manje naknadnih popravki).

Takvo stapanje tonova omogućuje babylights pramenovima da prirodno rastu, tako da možete da produžite vremenski razmak između poseta salonu, a da ne brinete o jasnoj granici između prirodne i bojene kose. Babylights su takođe manje zahtevna opcija jer je boja vrlo suptilna i izgleda prirodno kad raste.

Zavisno od tipa kose, babylights takođe doprinose i iluziji punoće (preporučujemo babylights onima sa tankom kosom koji žele da stvore iluziju gušće kose). Još jedna važna prednost je u tome što babylights uglavnom uzrokuje manje oštećenje u odnosu na druge tehnike posvetljivanja.

View this post on Instagram

 

A post shared by Ciara (@ciara)

Tipovi kose i boja

Uopšteno, babylights može da stoji svakome ko želi da postigne nežan izgled, ali ipak ovo treba imati na umu – tehnika može da se primenjuje na kosi različih boja i dužina, ali najefektnije rezultate postiže na finoj kosi jer ne stvara utisak bespotrebne prenaglašenosti.

Što se tiče samih nijansi, stručnjaci ističu da zlatnosmeđi pramenovi daju najučinkovitije rezultate brinetama, dok plava kosa savršeno funkcioniše sa hladnim i svetlijim babylights tonovima. Takođe, crvena kosa postaje višedimenzionalna sa što dubljim tonovima provučenim kroz nju.

Održavanje babylights pramenova

Iako su babylights daleko manje zahtevni od drugih vrsta pramenova (kao i bilo koje vrste bojenja kose), ipak traže odgovarajuće održavanje i temeljnu rutinu kod kuće. Pravilnim korišćenjem odgovarajućeg šampona i regeneratora (organske maske sa koprivom pomažu) možete značajno da produžite živahan izgled babylights pramenova.

Osim proizvoda, određene prakse nege kose mogu značajno da vam pomognu. Za početak, koristite hladniju vodu tokom pranja kose jer će vam pomoći u zadržavanju boje, a takođe bi trebalo da smanjite i učestalost pranja (da, dobro ste nas čuli) – i oslonite se na suvi šampon između pranja. Preporučujemo primenu proizvoda za oblikovanje koji će štititi vaše pramenove od topline i UV oštećenja, kao i smanjenje upotrebe vrućih alata koliko god je moguće.

Na kraju, važno je redovno posećivati salon – ostanite dosledni frizerskim terminima, kako biste bezbrižno održavali prirodan izgled i svežinu babylights-a. Imajte na umu da će redovno šišanje takođe biti od pomoći u uklanjanju oštećenih vrhova i negovanju zdravlja kose, čime ćete održati prvobitnu boju!

Pročitajte i ovo: Barokni bob: Raskošna frizura inspirisana zlatnom erom Holivuda, koju možete da stilizujete kod kuće

Naslovna fotografija: instagram.com/haileybieber

Milica Nešić

Comments