Da bismo mogli da napravimo izbor, potrebno je da imamo informacije, bilo da se radi o bitnim životnim odlukama ili naizgled irelevantnim, poput izbora kreme ili micelarne vode. Pre pojave interneta, društvenih mreža i stvaranja skincare zajednica, nismo mogli pronaći informacije o tome koji sastojak je koristan, a koji štetan za našu kožu, koju kremu treba koristiti danju, a koju noću. Sva nega kože uglavnom se svodila na prirodne kreme i savete majke ili bake. Međutim, danas je situacija znatno drugačija, a na svakom ćošku možemo da čujemo da to nešto baš i ne valja, ili da taj šampon sa parabenima nikako ne treba koristiti. Šta je tačno proizvod koji možemo okarakterisati kao clean beauty i zašto je toliko bitno biti informisan o sastojcima danas?

icons8 team ZGzHKEpem88 unsplash e1593880881927 Kako prepoznati Clean Beauty proizvode?

Šta tačno podrazumeva termin “Clean Beauty”?

Relativno nov termin, “Clean Beauty” obuhvata proizvode koji ne sadrže toksične komponente i proizvedeni su od etički pribavljenih sastojaka. Pod toksičnim sastojcima misli se na sve sastojke koji mogu izazvati različite alergijske reakcije, hormonske poremećaje i iritaciju kože. Velika je verovatnoća da godinama nesvesno koristite proizvode koji u sebi sadrže ogroman broj loših sastojaka, iako na njim piše da su organski, prirodni i netoksični. Da li ove oznake imaju ikakvo značenje?

Organic, Natural, Ecco, Nontoxic – često ne znači ništa

Ovo su neke od najčešćih oznaka koje možete videti, kako na drogerijskim, tako i na high-end proizvodima. Ovi natpisi često mogu samo da vas zavaraju da kupujete siguran proizvod. Da bi se neki proizvod okarakterisao kao prirodni ili organski, on mora u sebi sadržati određen procenat prirodnih sastojaka, međutim, ti sastojci su procentualno značajno manje zastupljeni u poređenju sa parabenima ili alkoholima. Nagli porast broja proizvoda sa ovim oznakama posledica je sve većeg interesovanja populacije za čiste i sigurne proizvode, te sve više njih dobija ovu oznaku u cilju privlačenja kupaca. Nažalost, većina ne shvata da su u stvari žrtve obmane beauty industrije.

Comments